Llibres per posar a la maleta aquest estiu

Tres llibreries de Sant Cugat ens aconsellen quins són els millors llibres per a les vacances

Alguns dels llibres que tenen exposats a Pati de Llibres / Foto: Cugat Mèdia

Cultura

Publicat el 6/ago/21 per Maria Bragós

Amb l'arribada de les vacances, l'estiu pot ser un bon moment per recuperar tots aquells llibres que no hem pogut llegir durant l'any. A Cugat Mèdia hem parlat amb diferents llibreries de Sant Cugat perquè ens recomanin lectures per endur-nos a la platja aquest estiu. Són El Celler de Llibres, la Llibreria Paideia i Pati de llibres.

EL CELLER DE LLIBRES
A El Celler de Llibres ens atén el seu propietari, Pablo Jiménez. Per a ell, el primer llibre que cal que ens apuntem per aquestes vacances és 'La casa de foc', de Francesc Serés, que va ser Premi Proa de novel·la. Jiménez descriu el també Premi Llibreter d'aquest any com una novel·la "absolutament fascinant", sobretot per tota la trama amb què ens va descobrint una vall i un petit poble: el Sallent de Santa Pau. És aquí on un estranger comença a investigar les històries, els mites i les relacions entre les diferents famílies i persones que conviuen al poble. "És un llibre escrit amb una delicadesa extraordinària, i que pot ser un autèntic plaer per llegir aquest estiu i endinsar-nos a un territori desconegut", recomanen des d'El Celler de Llibres.

Una altra aposta que fan des d'aquesta llibreria santcugatenca és 'Per què ser feliç quan podries ser normal?'. Es tracta de les memòries de l'autora, Jeanette Winterson, que parla de com explica que és homosexual i de com la seva família -de profundes conviccions religioses- la va rebutjar. Aleshores, ella es va refugiar en els llibres i la recerca de l'amor en un entorn que li era tremendament difícil. "Una narrativa dura en alguns moments, per les vivències que explica, però que alhora resulta una de les memòries més emocionants i entretingudes que es poden llegir", assegura Jiménez. Ofereix un estil narratiu molt àgil i lleuger que fa que aquestes memòries semblin gairebé una novel·la.

En temàtica de ciència-ficció i fantasia, que agrada molt a El Celler de Llibres, aconsellen la darrera novetat d'un autor de la comarca: Ricard Efa. El sabadellenc acaba de publicar 'Les màquines del caos' amb l'editorial Mai Més. "Una novel·la tremendament interessant, amb un estil trepidant que t'atrapa des de la primera pàgina i que no et deixa abandonar la novel·la en cap moment", garanteix el llibreter. Per a ell, és un llibre molt adient per l'estiu, ja que és una novel·la lleugera i d'acció.

LLIBRERIA PAIDEIA
Una altra llibreria que hi ha a Sant Cugat és la Llibreria Paideia. Aquí, Sergi Martí comença recomanant el Premi Goncourt 2020. És 'L'anomalia', d'Hervé Le Tellier. Martí explica que es tracta d'una obra que juga amb un espai temporal diferent: "Juga amb diversos personatges que apareixen duplicats en un avió i que s'han d'enfrontar a ells mateixos. Sembla com si fos ciència-ficció, però és molt real i amb una idea molt original". També comenta que aquesta novel·la és molt peculiar, però que ha agradat moltíssim.

De Salamandra, des de la Llibreria Paideia també ens parlen d''El ball de les boges' de Victòria Mas. És la història de dones fortes que lluiten al segle XIX: les primeres que van començar a canviar la història lluitant per la igualtat. Martí també justifica aquesta recomanació dient que "és una novel·la molt premiada a França i que juga des d'un punt de vista molt maco".

I el seu darrer consell és 'Agathe', d'Anne Cathrine Bomann. En aquest cas, Anagrama ens situa a després de la Segona Guerra Mundial amb la història d'un psiquiatre. "Una història més clàssica de relacions humanes, que agrada perquè és un llibre per llegir pausadament i tranquil·la", afegeix el llibreter.

PATI DE LLIBRES
Pel que fa a les recomanacions de literatura infantil i juvenil, venen de la mà de Pati de llibres. Una de les seves llibreteres, Mont Soler, ens ensenya un llibre adreçat sobretot a les noies, a partir de dotze anys, i a les seves mares: 'Tu cuerpo mola (aprende a descubrirlo)', de Marta Torrón i Cristina Torrón (Menstruita). Soler explica que després de l'èxit de 'La regla mola (si saps com funciona)', que dona coneixements sobre la regla, han fet un llibre més ampliat -que fins i tot pot ser per a un públic adult- que parla sobre el cos de la dona: "com conèixer el nostre cos, com cuidar-lo, com amanyagar-lo i com treure'n el millor profit possible. Parla del coneixement del cos, la sexualitat femenina i de les diferents possibilitats que ens dona el nostre cos", manifesta Soler.

Adreçat a infants a partir de set anys i també a adults, perquè assegura que fa riure molt, la llibretera fulleja un còmic francès: 'La terrible Adèle. Esto va a acabar mal'. En aquest cas, Kómikids ens presenta una nena d'uns nou anys amb qui descobrim petits esquetxos del seu dia a dia i de tota la realitat que la pot envoltar. Per al Pati de Llibres, un llibre "amb un sentit de l'humor molt sarcàstic, molt ràpid i molt genial que interpel·la adults i infants".

Per acabar, i per infants a partir de tres o quatre anys, ens aconsella un àlbum il·lustrat titulat 'Rot. El més guapo del món!'. Ben Clanton n'és l'autor i il·lustrador, i amb ell ens parla d'una patata que és horrorosa, però que el seu somni és guanyar un concurs de bellesa i convertir-se en la patata més guapa del món. Segons Soler, és molt divertit i fresc: "d'aquests llibres que ens agraden tant perquè no ens ensenyen res, només a passar-nos-ho bé".






DECLARACIONS

Pablo Jiménez

Una narrativa dura en alguns moments, per les vivències de l’autora, però que alhora resulta una de les memòries més emocionants i entretingudes que es poden llegir

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Sergi Martí

'L'anomalia' és un llibre molt peculiar, però que ha agradat moltíssim i que ha tingut una acceptació molt bona, sobretot perquè juga amb diversos personatges que apareixen duplicats en un avió i que s'han d'enfrontar a ells mateixos. Sembla com si fos ciència-ficció, però és molt real i amb una idea molt original

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mont Soler

Ens parla del cos de la dona: de com conèixer el nostre cos, com cuidar-lo, com amanyagar-lo i com treure'n el millor profit possible. És una ampliació del que ja van fer, perquè en aquell moment només se centraven en els canvis de la regla, i aquí es parla del coneixement del cos, la sexualitat femenina i de les diferents possibilitats que ens dona el nostre cos

Your browser doesn’t support HTML5 audio