Llum verda al nou Pla Estratègic per a la cultura popular i tradicional

El ple municipal ha donat llum verda a l'aprovació definitiva del document després de resoldre les al·legacions presentades


  • Comparteix:

Aprovat el Pla Estratègic de suport a la cultura popular i tradicional de la ciutat / Foto: Lali Puig (Ajuntament)

Aprovat el Pla Estratègic de suport a la cultura popular i tradicional de la ciutat / Foto: Lali Puig (Ajuntament)

Sant Cugat ja té un Pla Estratègic de Cultura Popular i Tradicional d'arrel Catalana. El ple municipal d'aquest dilluns ha donat llum verda al document, després d'estimar i resoldre les al·legacions presentades al text inicial per part de Junts per Sant Cugat, el Grup Sardanista i els Bastoners de la ciutat. Aquest nou pla és fruit del treball conjunt entre Ajuntament, entitats de cultura popular i el suport de consultors experts externs, i està estructurat en vuit eixos de treball dels quals pengen més d'una setantena d'accions per seguir fomentant aquest àmbit cultural. L'objectiu és donar suport a les entitats locals, planificar millor i enfortir la cultural popular de la ciutat.

ESCOLTA-HO

El ple de juny ha donat llum verda (amb vots a favor de tots els grups, tret de Cs, que s'hi ha abstingut) a l'aprovació definitiva d'aquest pla estratègic que va sorgir del treball de diagnosi de la situació del sector, els anys 2017 i 2018, amb el govern anterior, i que ha de servir per guiar la feina de la Taula de Cultura popular i tradicional i cobrir algunes de les necessitats de les entitats. Després de l'aprovació inicial al ple de desembre de 2020, l'equip de govern ha treballat en les al·legacions al document i, finalment, han presentat la resolució de les esmenes i el text final. En total, es van presentar vuit al·legacions per part de Junts per Sant Cugat, de les quals tres s'han estimat parcialment i la resta han estat desestimades. L'Entitat Sardanista i els Bastoners també van presentar unes correccions que, com va explicar en roda de premsa la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, eren uns "errors de forma" que ja han estan modificats.

Una de les esmenes desestimades és la que feia referència el reglament d'usos de la via pública. Madrona va explicar que s'està "acabant de treballar". Madrona remarca que, per molt que no hi hagi un reglament aprovat, sí que hi ha una comissió on, "de forma setmanal", es prenen les decisions sobre quines "activitats tenen lloc a la via pública i quines no". En segon lloc, també han acordat "intentar" fer un número global de les entitats de cultura de Sant Cugat i, d'aquestes, quantes desenvolupen activitats de cultura popular; i mencionar les subvencions indirectes destinades a la cessió d'espai.

Madrona es mostra "contenta" amb l'aprovació definitiva al pla estratègic de suport a la cultura popular i tradicional de Sant Cugat. "Fins i tot té un cert sentit que acabi sent en aquest ple de juny", afegeix, ja que se li dona llum verda "just abans" de la Festa Major.

A través de vuit eixos estratègics acompanyats de 74 propostes d'accions a desenvolupar, el pla vol millorar la relació de col·laboració entre l'administració i la trentena d'entitats de cultura popular i tradicional que hi ha a la ciutat, en les quals estan directament implicades unes 2.000 persones.

Eix estratègic 1: L'Estructuració de la cultura popular i tradicional com a sector.

- Projecte estratègic 1: Aprovació del Pla estratègic de la cultura popular i tradicional d'arrel catalana de Sant Cugat .
- Projecte estratègic 2: Creació del centre de cultura popular de Sant Cugat .

Eix estratègic 2: La consolidació formal de la cultura popular i tradicional.

- Projecte estratègic 3: Consolidació dels protocols específics de les festes i elements especialment singulars de la cultura popular i tradicional de Sant Cugat .

Eix estratègic 3: Les entitats, motor de la cultura popular i tradicional.

- Projecte estratègic 4: Impuls del programa de suport a les entitats de la cultura popular i tradicional.

Eix estratègic 4: La interlocució i la participació ciutadana.

- Projecte estratègic 5: Impuls a la taula de participació de cultura popular i tradicional.

Eix estratègic 5: La cultura popular i tradicional, factor de cohesió i diversitat.

- Projecte estratègic 6: Promoure un programa d’acollida per atraure nous públics.
- Projecte estratègic 7: Garantir una cultura respectuosa amb l'entorn.

Eix estratègic 6: Guanyar la ciutat i el carrer com a escenaris de la festa.

- Projecte estratègic 8: Establiment d'un protocol o reglament d'ús del carrer com a espai de la Festa.

Eix estratègic 7: La recerca, o com conèixer millor, per valorar-la més, la cultura popular i tradicional.

- Projecte estratègic 9: Establir un programa de recerca rigorós sobre la cultura popular i tradicional.

Eix estratègic 8: La cultura popular i tradicional a les escoles i centres de lleure.

- Projecte estratègic 10: Consolidar un programa permanent que vinculi l'escola i la cultura popular i tradicional.


Esther Madrona

Contenta de poder portar aquesta aprovació definitiva del Pla Estratègic de la Cultura Popular i Tradicional d'Arrel Catalana i més ara, que l'aprovarem just abans que comenci la Festa Major. Fins i tot té un cert sentit que acabi sent en aquest ple de juny.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.