40 anys de l'Arxiu Nacional de Catalunya, 26 creixent a Sant Cugat

En el Dia Internacional dels Arxius, l'ANC explica a Cugat Mèdia el passat i el futur de l'organisme, que preveu 120 quilòmetres més de prestatgeries


Temes relacionats

L'Arxiu Nacional celebra el 40è aniversari com una institució 'consolidada' i 'una estructura d'Estat' (26/nov/20)


  • Comparteix:

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), amb seu a Sant Cugat des de 1995, segueix creixent en la celebració del seu 40è aniversari. I ho vol fer tant en infraestructura, amb 120 quilòmetres de prestatgeries més -ara en té uns 40 quilòmetres ocupats- i dipòsits, com en la digitalització de la majoria de documentació i de competències amb l'aprovació del nou Pla d'Arxius. En el Dia Internacional dels Arxius, el 9 de juny, Cugat Mèdia repassa amb un ampli reportatge la història d'aquesta institució, des del decret de creació, el 28 de novembre de 1980, però en especial què va suposar per a la ciutat la instal·lació de la seva seu ara fa 26 anys.

I ho fa amb el seu director, Francesc Balada, la consellera de Cultura entre 2020 i 2021, l'any del 40è aniversari de la institució, la santcugatenca Àngels Ponsa, i la tinenta d'alcaldia de Transparència i Bon Govern i responsable de l'arxiu municipal, Lourdes Llorente.

Foto: Cugat Mèdia
Imatge de la seu de l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia


Balada, que és director de l'ANC des de 2015, però que ja hi estava vinculat el 1995, assegura que venir a Sant Cugat ha comportat "un canvi radical". Assegura que es tracta d'un edifici que, "des del punt de vista arxivístic, ha complert absolutament les expectatives", tant pels serveis que s'ofereixen com per les garanties de conservació de la documentació.

De la seva banda, Àngels Ponsa, consellera de Cultura entre 2020 i 2021 -fins al canvi de Govern-, que era tinenta d'alcalde a l'Ajuntament de Sant Cugat el 1995, defineix l'Arxiu Nacional com "una estructura d'Estat", un equipament de país que serveix com a "casa de la seva memòria". I també s'expressa en aquests termes l'actual tinenta d'alcaldia de Transparència i Bon Govern, Lourdes Llorente, que diu sentir-se "orgullosa" de tenir l'Arxiu Nacional a Sant Cugat, una infraestructura que, a més de donar servei al veïnat que crescut al voltant de l'equipament, a la zona de Can Ganxet, també ha "posat una mica més al mapa" la ciutat.

El futur passa, a més de la digitalització i el creixement de la infraestructura, principalment per a nous dipòsits, perquè l'Arxiu Nacional passi a tenir la funció d'òrgan director de la xarxa d'arxius de Catalunya. I també, com durant aquest últim quart de segle, per col·laborar i donar servei a entitats i ciutadania de Sant Cugat per seguir sent un equipament clau per a la ciutat i per al país.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.