Aquest Sant Jordi, regala un llibre santcugatenc

Descobreix els 22 autors de la ciutat que han publicat un llibre aquest últim any

Prestatge dels autors santcugatencs, a la llibreria El Celler de Llibres / Foto: Cugat Mèdia

Cultura

Publicat el 22/abr/21 per Toni Garcia

Són molts els escriptors santcugatencs que han publicat un llibre aquest últim any. Cugat Mèdia recull aquí 23 obres de 22 autors locals que s'han editat entre l'abril de l'any passat i aquesta setmana. En la línia de la campanya que ens anima a consumir localment per ajudar els petits comerços en aquest context de crisi, una opció pot ser regalar un llibre d'un autor santcugatenc aquest Sant Jordi per donar suport als escriptors de la ciutat. N'hi ha per tots els gustos!

  • 'La dona de la seva vida', de Xavier Bosch
  • El Joel, el Raimon i la Victòria són els germans Estrada. Cadascú viu en una punta de món. Un fet, però, els uneix. Una investigació periodística, en canvi, ho posa tot en risc. El Joel, director de documentals, aviat s'adonarà que hi ha descobertes que fan trontollar els sentiments, sacsegen la vida i obliguen a reescriure el passat. Xavier Bosch, en la seva maduresa com a escriptor, combina els seus dos mons. El constructor d'intimitats recupera el periodisme amb una trama que pot posar tota una família en perill. És el preu de traspassar les línies vermelles de la veritat.

    Amorgia

  • 'La llegenda d'Arga, un relat de conflictes humans entre neandertals', de Xavier Escura
  • Atapuerca, 400.000 anys enrere. La rivalitat per liderar un clan de neandertals arcaics pertorba successives generacions de caçadors, però els conflictes més greus i sagnants sorgeixen de l'escassetat intermitent de femelles. El desequilibri ja afectava els seus avantpassats i és motiu d'enfrontaments amb un clan diferent que habita a la gran muntanya i que es troba en un altre estadi evolutiu.

    Amorgia

  • 'Confinats', de Josep Maria Vallès
  • Quan d'un dia per l'altre vam quedar tots tancats a casa per culpa d'un virus, l’autor va obrir el seu bloc a tothom que vulguès hi escrivís les seves reflexions respecte al que estàvem vivint. Així va néixer aquest llibre, que reuneix 99 reflexions de metges, artistes, periodistes, mestres, escriptors, advocats, galeristes, polítics, historiadors, botiguers... a més d'una entrevista a una infermera.

    Amorgia

  • 'Cinquanta diaris de confinament, i una carta inesperada', de Joan Mier
  • Malgrat el títol, Cinquanta diaris de confinament no és pròpiament una recopilació de diaris íntims, encara que sovint la literatura pugui deixar algun rastre del personal. Són brots de la consciència i relats de sentiments sorgits en els marges del dia a dia marcats en el calendari; un formigueig reflectit en el paper, tal qual surt del llapis.

  • 'Mals pensaments i altres animals de companyia', Dolors Coll
  • Poemes que tensen la llengua a base de jocs fònics i gràfics, humor surrealista dut al límit de l'exigència. Aquesta mateixa tensió és la que vol transmetre al lector aquest grapat de mals pensaments poètics. Tanmateix, més enllà de la bretolada, cada poema té un tou de saviesa que ens haurem de guanyar a pols, una saviesa transfigurada en tota mena d'animals, com si fos una faula. I això que tots neixen dels pitjors dels nostres defectes: l'enveja, el narcisisme, l'egoisme, l'odi... Dolors Coll no és gens complaent, però confia en la intel·ligència i la intuïció per dur-nos a la cleda.

  • 'Atrapades en el temps', de Gemma Puig i Mònica Usart
  • L'emergència climàtica és un fet i cal actuar. Les dones del temps ens expliquen per què. Gemma Puig i Mònica Usart ens presenten els testimonis de quinze dones lligades al món de la meteorologia, on expliquen els episodis que les van marcar de manera personal, i reflexionen sobre el canvi climàtic, el futur del planeta i els reptes socials que comporta.

    Atrapades en el temps

  • 'Ferides d'exili', de Roger Tugas i Mònica Hernández
  • L'exili català ha tingut molts colors, des de republicans a socialistes, comunistes, maçons, artistes o lliurepensadors. Però l'únic moviment que, durant l'últim segle, ha estat present a totes les etapes, reivindicant i patint la repressió de l'Espanya més autoritària, ha estat l'independentista, des del refugi de Francesc Macià a Brussel·les dels anys vint fins als dirigents i activistes del procés català. En aquest llibre recopilem l'experiència política i sobretot personal de les últimes generacions d'exiliats independentistes: els del tardofranquisme i la Transició i els posteriors a l'1-O. Unes vivències molt particulars, però amb elements comuns que defineixen el fil roig d'una experiència de lluita compartida.

    Amorgia

  • 'La fi de la dinastia catalana', d'Ernest Belenguer
  • Si es dona una ullada als darrers llibres que ha escrit Ernest Belenguer podrà comprovar-se que hi ha un buit entre el final del regnat de Pere el Cerimoniós (1387) i el començament dels Trastàmara des de 1412. Són els anys 1387-1410, en els quals van regnar els fills del rei Cerimoniós: Joan I i Martí l'Humà. Aquest llibre tracta precisament d'això, d'una època que fins a cert punt té més d'una investigació, però cap obra de síntesi amb trets ben moderns. El seu estudi permet adonar-se de les diferències entre el primer germà, anomenat eufemísticament 'el descurat', i el segon, que va intentar arreglar tots els desastres anteriors sense aconseguir-ho.

    Amorgia

  • 'Fulgor', de Lluís Calvo
  • Fulgor ens parla de l'amor i d'un cor que corre com un llebrer. Amb l'empremta dels trobadors, de Barthes i Ficino, però també d'Hac Mor i de Carner, i amb el domini del llenguatge i del vers que caracteritzen la seva obra, l'autor construeix un fris apassionat que s'interroga al voltant de la figura de l'altre. Amb l'ús del vers fragmentat i de la prosa poètica, del lirisme i de les formes més clàssiques, Fulgor esclata al cervell i al pit.

  • 'Los cerezos del samurái', de Pepe García
  • Javier torna al seu poble natal, una vila de pescadors situada a la desembocadura del delta de l'Ebre, vint anys després que la seva família emigrés a França. El seu retorn no és casual. Durant la seva estada s'allotjarà en un petit hostal regentat per una família dedicada a la producció vitivinícola, on coneix a Aiko, de pare català i mare japonesa. En el retrobament amb els amics i amigues que formaven el grup inseparable en l'adolescència, els convenç per reviure l'últim viatge de classe de fi de curs que van fer junts a la Muntanya Perdut en la província d'Osca.

    Amorgia

  • 'Homenatge a Pau Casals (1876 - 1973)', de Josep Maria Figueres
  • Aquesta publicació és un conjunt de materials que s'ordenen en tres grans blocs: una antologia poètica que recull textos inèdits publicats en llibres i revistes, cedits per la fundació que duu el nom del músic a l'Arxiu Nacional de Catalunya; una guia bibliogràfica del material dedicat a la seva figura i obra amb unes ressenyes que acosten al seu coneixement; i una cronologia dels guardons, reconeixements i honors que va rebre al llarg de la seva vida. El llibre constitueix un merescut homenatge a qui va ser el músic català més important del segle XX i un defensor de la pau a través de la força del seu compromís personal, que el dugué a un llarg exili, de 1939 a 1973.

    Homenatge a Pau Casals

  • 'Lluís Companys i Jover: els discursos de Guerra', de Josep Maria Figueres
  • En aquest treball s'apleguen les intervencions públiques, orals i escrites del president de la Generalitat Lluís Companys durant el període de la Guerra Civil, editades pel professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Maria Figueres. S'engloben al·locucions, arengues, salutacions, endreces i proclames i, especialment, els parlaments i discursos escrits com articles, telegrames i cartes públiques. També s'hi recullen les entrevistes que concedí als periodistes, en especial sobre la marxa de la vida pública, l'obra de govern i el conflicte bèl·lic.

  • 'Castells de Catalunya', de Daniel Romaní
  • La fortalesa de Salses, la ciutadella de Roses, les muralles de Girona o de Tossa, la torre de Vallferosa, el Turó de la Seu Vella de Lleida, el recinte de Montblanc, l'Hospital del Coll de Balaguer, i Cardona, i Montjuïc, i Montsonís, i Miravet... Amb el guiatge de Daniel Romaní, aquest llibre ens permet endinsar-nos en el passat del país per visitar una cinquantena de construccions monumentals escampades per tot el territori, que donen testimoni de com es vivia i sobretot de com es lluitava per defensar el territori.

    Homenatge a Pau Casals

  • 'Antics oficis i feines a Sant Cugat', de Rogeli Pedró
  • Aquest llibre no pretén ser un estudi dels oficis santcugatencs d'ahir, sinó el reflex de les vivències i experiències d'un bon nombre de persones, algunes ja traspassades, en el seu pas per la ciutat de Sant Cugat del Vallès, i que, ja fa anys, van restar obsoletes i desconegudes per a les generacions més joves. Però, tot i això, encara hi ha quelcom de residual en la memòria col·lectiva i en la d'alguns vilatans que, com l'autor mateix, volen conservar el testimoni i el record d'aquelles persones que van exercir el seu ofici o servei públic amb mestratge i professionalitat i que permeten aprofundir i conèixer un xic més la història de la ciutat.

    Homenatge a Pau Casals

  • 'Quesos Veganos', de María Miguel Ponte
  • A més d'una rica i extensa introducció teòrica sobre alimentació i cuina saludable i vegana, Quesos Veganos recorre 26 receptes de formatges vegans amb diferents tècniques. El treball està coeditat entre la cooperativa editorial Pol·len Edicions i Alquímia Vegana, un projecte de divulgació de cuina vegetal i saludable.

  • 'Omplir de vida', de Quim Juncosa
  • Una història d'amor que ens convida a reflexionar sobre l'educació, l'homoparentalitat i la diversitat familiar molt més enllà de l'adopció. Un relat emocionant que ens transporta al viatge que fem per omplir la vida. El dia que l'Alexandre fa divuit anys, el seu pare li fa un regal molt emotiu: un llibre en què recorda com va ser el dia que el va conèixer a l'orfenat de Rússia. "Priviet, papa!" són les primeres paraules que l'Alexandre diu a qui es convertirà en el seu pare, tota una declaració d'intencions de la seva voluntat d'obrir-se a una nova vida.

    Omplir de vida

  • 'Silencis plens de tu', de Josep Garriga
  • Des que em vaig dedicar a escriure sempre he tingut tendència per la poesia. La poesia acarona tot el que toquem, tot el que vivim és susceptible de poesia.

  • 'Bernardo y Compañía', de Francesc Roca
  • A quinze dies de començar les vacances i amb la seva família ja instal·lada a Bor, un poblet de La Cerdanya, una descomunal tempesta sorprèn Bernardo sortint de l'aparcament on guarda el seu cotxe al barri de Sants, de Barcelona. En l'intent d'arribar a casa es veu embolicat en una sèrie de desafortunats esdeveniments que el portaran a conèixer a Lucas, un singular personatge amb qui continuarà el seu esperpèntic recorregut fins a veure involucrat en la més inimaginable aventura, convertint-se en peça clau d'una arriscada missió d'espionatge d'àmbit internacional. Pel camí coneixerà a altres persones que deixaran empremta en la seva vida i amb les que compartirà grans moments.

  • '500 anys de vida rural a Sant Magí de la Brufaganya i entorns', Montserrat Rumbau
  • En aquest llibre no hi trobarem un treball d'història que parli d'economia, de demografia o de sociologia, sinó les vivències explicades per persones de la zona de Sant Magí de la Brufaganya i els seus entorns abans dels anys seixanta del segle XX, i també les vivències d'un munt de gent trobades en els llibres parroquials. Són vides que no han transcendit, que no han perdurat en el temps, però que hem volgut que sí que transcendissin, i que en quedés un record.

  • 'El perfume mortal del eucaliptus', d'Àngel Comas
  • El relat barreja la intriga, l'acció i l'erotisme partint de la mort aparentment accidental de l'alcalde de la localitat, que actua com a detonant d'imprevisibles situacions inspirades en personatges i fets reals.

  • 'Amorgía. Correspondencias sobre un amor no correspondido', de Marta Soria Carro
  • L'autora va encarregar a més de cent persones, algunes conegudes i altres no, que continuessin una història de desamor i la deixessin oberta perquè ella pogués acabar-la. Aquest llibre recull aquests relats, fruit de l'experiència; prova escrita, a tinta i llàgrima, que l'amor no és una carretera d'un sol sentit.

    Amorgia

  • 'La Casa del Azúcar', d'Àngels Gil
  • El seu destí estava escrit, però va decidir lluitar per canviar-lo. Una història sobre l'ascens social d'una criada a principis de segle XX. Una jove serventa en una propietat vinícola. A principis de segle XX, entre els verds camps de les vinyes aragonesos, s'alça la noble casa de la família Prat de Sanchís. Quan Manuela comença a treballar com a serventa, sap que aquesta és la seva única oportunitat per escapar de la destinació miserable que li ha estat imposat pel seu origen humil. Un romanç secret envoltat d'intrigues familiars.

  • 'Generación Silver', d'Antoni Lluch
  • Per a l'autor d'aquestes pàgines, metge de professió, l'edat està lligada més que mai a una actitud. Experiència, talent, inspiració i, per descomptat, recuperar el que de veritat importa i els fa feliços. Per això ens incita a entrenar i vigilar el nostre cervell perquè ell tingui cura de nosaltres, matisa la importància de la quantitat i qualitat de la nostra alimentació, aconsella no malgastar els nostres diners envoltant-nos només d'allò que necessitem al mateix temps que ens convida a aprendre a fluir fins a convertir la nostra activitat en un espai de creixement.

  • 'Los días de la marmota', de Toni Prats i Laia Sanmartí
  • Un llibre de relats reals de les vivències del primer confinament durant la pandèmia. Ens trobem diversos mesos tancats vivint una mateixa experiència, d'alguna manera tots sota un mateix sostre en un moment insòlit del planeta. El llibre ens obre a la possibilitat de mirar d'una manera diferent i creativa el confinament que ens ha tocat viure en aquests temps estranys.