El fons personal d'Arcadi Oliveres ingressa a l'Arxiu Nacional de Catalunya
Els documents són un testimoni de la seva trajectòria com a economista i activista per la pau i la justícia social
Arcadi Oliveres, al centre, en un dels moments de l'acte / Foto: Acció Cultural - Arxiu Nacional de Catalunya
CulturaPublicat el 1/mar/21 per Mar Castro
El fons personal d'Arcadi Oliveres ha ingressat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Sant Cugat. En presència de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, de l'alcaldessa, Mireia Ingla, i del seu director, Francesc Balada, aquest dilluns al matí ha tingut lloc un acte privat de recepció a l'ANC del fons documental personal d'Oliveres. Les 26 caixes de trasllat (10,4 metres) que el conformen havien ingressat materialment al centre el passat 24 de febrer.
Del contingut del fons cal destacar especialment els documents de quatre organitzacions que, per diverses vicissituds en la seva història arxivística, gaudeixen d'un valor únic en la història de Catalunya. Es tracta d'entitats on Arcadi Oliveres ha tingut un paper clau al llarg dels anys, que ha deixat una fonda emprempta documental. Aquesta documentació ha estat treballada com a prioritària en el conjunt del fons.
El fons documental és també testimoni de com Arcadi Oliveres ha participat de manera incansable a desenes d'entitats de la societat civil, a nivell nacional i internacional.
Oliveres, distingit amb desenes de premis, ha produït també una obra de reflexió social notable, present a revistes com ara 'Foc Nou' (com a col·laborador habitual), 'Canigó', 'Serra d'Or' o 'Diari de la Pau'. És autor d'una dotzena d'obres de considerable influència, que donen testimoni, en format teòric, de conversa o memorialístic, del seu ideal per un món més just. La seva acció l'ha posat en relació amb figures molt destacades de l'activisme social i per la pau a casa nostra, com ara Frederic Roda, Joan Gomis, Lluís Maria Xirinacs, Francesc Botey i Àngel Colom. Pel que fa als personatges de relleu internacional, destaca la seva intensa relació amb figures com ara Jody Williams, Adolfo Pérez Esquivel i Federico Mayor Zaragoza.
Els primers tractaments realitzats al fons documental
Fins al seu ingrés a l'Arxiu Nacional, el fons documental d'Arcadi Oliveres ha estat conservat al seu domicili familiar, a Sant Cugat, on de fet ha viscut al llarg dels darrers 40 anys. Al voltant de l'any 2010 va encomanar l'ordenació d'una petita part inicial del seu arxiu, els treballs de la qual van donar com a resultat, 50 carpetes amb documents endreçats. Plenament conscient del valor del fons documental produït i aplegat, i amb la intenció de poder-lo cedir com més aviat millor a un arxiu públic, va ser ja a la tardor de l'any 2019, quan va encomanar a un professional de confiança, en Jordi Algué, l'inici d'una tria i un primer tractament arxivístic més global, que permetés una ordenació i classificació bàsica.
Gaudint de la possibilitat d'intercanviar impressions amb el productor del fons i d'obtenir de primera mà un coneixement biogràfic detallat de la seva activitat al llarg de tants anys, es va iniciar aleshores l'avaluació de la importància de la documentació i l'agrupació de la documentació triada a través d'un quadre de classificació específic, amb subfons relatius a la seva activitat dins les entitats esmentades amunt amb més detall. Malauradament, aquests treballs van restar interromputs el març de 2020, arran de la situació sanitària: es calcula que ha rebut aquest primer tractament, aproximadament, un 60% del conjunt de la documentació del fons, que és la que ha estat objecte d'ingrés a l’Arxiu Nacional.
L'Arxiu Nacional espera aplegar la resta de la documentació del fons properament, per posar-la tota conjuntament, com més aviat millor, a l'abast de tothom, expliquen en un comunicat.
Avui l’Arcadi Oliveres ha fet donació del seu fons personal a l’@arxiunacional
— Arxiu Nacional (@arxiunacional) March 1, 2021
Ha esta un acte privat emotiu ?? amb la consellera @angelsponsa, l’alcaldessa @mireiaingla i el director Francesc Balada
?Treballem perquè aviat sigui a l’abast de tothom??@ajsantcugat @cultura_cat pic.twitter.com/c9CPdOgOpK