L'art florestà llueix, un any més, a les portes obertes de les Naus de l'Art
Els artistes i artesans s'han adaptat a les mesures sanitàries i esperen que la ciutadania s'apropi a conèixer les seves creacions
Publicat el 6/des/20 per Clara Bardají
Les Naus de l'Art de la Floresta han viscut la pandèmia com una autèntica muntanya russa. Mals moments, grans vendes, dubtes i possibilitat d'haver d'abaixar la persiana, però també ha donat un impuls a la creativitat dels artistes i artesans, que han plantat cara a la Covid-19 i han organitzat noves jornades de portes obertes seguint les mesures sanitàries. Fusta, pintura, joies i moda són algunes de les disciplines que conviuen en aquest espai d'art situat en plena serra de Collserola. Durant els pròxims dissabtes, els artistes florestans permetran que els visitants comparteixin amb ells el procés de creació i gaudeixin de les seves obres d'art. A més, sense perdre la tradició, els més menuts poden crear i endur-se a casa el seu propi Tió.
Enguany, la pandèmia ha obligat a readaptar el format de les portes obertes a les Naus de l'Art de la Floresta que se celebren des de fa 15 anys. I així ho han fet, amb mascaretes, gel hidroalcohòlic, distància de seguretat i evitar aglomeracions. Les portes obertes han començat aquest dissabte, però els santcugatencs també podran visitar l'espai els pròxims dissabtes 12 i 19 de desembre. Després d'uns mesos complicats per als artistes locals, esperen que la ciutadania aposti pel comerç local i compri art santcugatenc.
Ja fa més de 20 anys que les Naus de l'Art van establir-se a Sant Cugat, en concret, en un antic complex industrial de la Floresta. Així i tot, els artistes i artesans consideren que encara no se'ls coneix prou. El pintor Pep Puig, que té un espai amb obres pictòriques i estampacions artesanals, ha explicat que el confinament perimetral no els ha beneficiat, ja que han perdut els clients de Barcelona. Ara bé, Puig ha matisat que "una de les conseqüències del confinament" és que la gent ha passejat per llocs apartats del centre urbà i que, això, els ha permès descobrir un espai on "hi ha molta vida". Una "granja de pollastres habitada pels pollastres d'avui en dia", referint-se "als artistes que estan per aquí".
"Pensava que havia de tancar i deixar-ho tot"
Els artistes i artesans florestans també han patit les conseqüències de la Covid-19. Alguns van veure com la seva activitat quedava completament aturada, altres van tenir la sort que van poder continuar treballant i, d'altres, fins i tot, van arribar a pensar que es veurien obligats a abaixar la persiana per sempre. És el cas de la dissenyadora i modista Barbara Zimmermann, que té un espai on exhibeix la seva marca. "Ha sigut molt dur", recorda Zimmermann, "fins al punt que pensava que havia de tancar i deixar-ho tot". Tot i els moments d'incertesa, la dissenyadora i modista va prendre la decisió "de tirar endavant".
"Tots els que estem aquí ens donem molt suport", ha destacat Zimmermann. Puig afegeix que, durant aquest temps, han estat "tots molt units" i s'han ajudat "de manera natural, significativa i agradable". La pandèmia pot haver portat molts maldecaps en el món laboral, però, a dins de les Naus de l'Art, aquest temps també els ha permès que la seva creativitat agafi una empenta.
L'objectiu de les portes obertes va molt més enllà de vendre algunes obres. Els artistes i artesans, el que volen, és donar a conèixer la seva feina, que la ciutadania els visiti i gaudeixin de les seves obres d'art.
Activitats per als infants
Les Naus de l'Art no han volgut perdre una de les tradicions de les portes obertes, una cita que cau en dates nadalenques. Per això, i des de fa uns 4 anys, els artistes organitzen una activitat perquè els més petits puguin fer el seu Tió. Enguany, amb les mesures anti-Covid, no hi ha un taller obert, però les famílies poden anar a buscar el seu tronc i, amb l'ajuda del fuster, la modista i el pintor, crearan el seu propi Tió. Un cop acabat, se'l poden emportar a casa i començar-lo a alimentar per tenir-lo llest el dia del Caga Tió.
DECLARACIONS
Pep Puig
Una de les conseqüències del confinament ha sigut que la gent passeja més per aquí, que és un lloc apartat del centre urbà. De cop es troben que aquí hi ha molta vida i que hi ha una granja de pollastres habitada pels pollastres d'avui en dia que som els artistes que estem per aquí.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Barbara Zimmermann
Ha sigut molt dur, fins al punt que pensava que havia de tancar i deixar-ho tot perquè no veia la manera de com sortir de tot això. Després del confinament, ha sigut la decisió de tirar endavant i gràcies a tots els que estem aquí que ens donem molt suport.
Your browser doesn’t support HTML5 audio