Sant Cugat recorda el poeta Gabriel Ferrater amb una ruta literària
L'activitat s'emmarca en el 20è Festival Nacional de Poesia a la ciutat
Publicat el 12/oct/20 per Clara Bardají
Sant Cugat ha recordat aquest diumenge el poeta Gabriel Ferrater amb una ruta literària. L'activitat, que forma part del programa del 20è Festival Nacional de Poesia a la ciutat, és una proposta de l'Associació Gabriel Ferrater que recorre llocs de la ciutat que guarden relació amb la vida del poeta. El pis on va viure a la Rambla Ribatallada, la biblioteca municipal que porta el seu nom, el parc de Ramon Barnils i el bar El Mesón han estat algunes de les parades d'aquesta ruta literària que s'ha amenitzat amb la lectura de textos, poemes i amb l'actuació del cantant i compositor Joan Artigas.
Més d'una vintena de persones s'han sumat a l'activitat ideada per la filòloga i experta en itineraris literaris Maria Nunes qui, aquest diumenge, ha estat també l'encarregada de guiar el grup per la ciutat. La ruta ha començat a la plaça de Lluís Millet, a l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, com a símbol de l'arribada de Gabriel Ferrater a Sant Cugat el 1965.
El recorregut ha continuat per la Rambla Ribatallada, al que va ser el domicili de Ferrater i on es va suïcidar el 1972, per la Biblioteca Central, que porta el seu nom, pel parc Ramon Barnils, qui va ser amic del poeta; pels Jardins del Monestir on hi ha un monòlit de l'escultor Pep Codó en homenatge a Ferrater i ha posat punt final al bar El Mesón, on es desenvolupaven llargues tertúlies en les quals participava el fill predilecte. La ruta original acaba a la tomba de Gabriel Ferrater, al cementiri de Sant Cugat.
A cada una de les parades es recitava un text breu. En alguns casos, alguns dels assistents han llegit el text i, en altres, han estat cantats per Joan Artigas, compositor i membre de la junta de l'Associació Gabriel Ferrater. L'objectiu d'aquesta ruta és "despertar l'interès de la gent" sobre la vida i les obres de Gabriel Ferrater, com ha explicat el president de l'Associació Gabriel Ferrater, Joan Tres.
La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, també ha assistit a la ruta literària i remarca que aquesta activitat permet "explicar que la poesia traspassa fronteres" i que és "visible i palpable als carrers i places" de Sant Cugat.
La ruta literària Gabriel Ferrater es va fer per primera vegada el 2019 i, des d'aleshores, l'associació Gabriel Ferrater creu necessari consolidar aquest recorregut amb la publicació d'una guia i la senyalització dels llocs 'ferraterians' amb plafons o, fins i tot, codis QR.
El 2022 serà l'any Ferrater en commemoració del centenari del seu naixement i, el president de l'associació, ha aprofitat l'ocasió per recordar que queda un any i dos mesos per organitzar els actes i projectes. Tres ha afirmat que cal "començar a treballar ja o l'any Gabriel Ferrater passarà desapercebut" i remarca que aquesta commemoració ha de tenir "especial significació" a Reus, ciutat on va néixer, i a Sant Cugat, on va morir.
DECLARACIONS
Joan Tres
La meva il·lusió seria que ara la gent, en arribar a casa, vulgués saber més coses de Gabriel Ferrater. Això és el que crec que despertem en la gent, l'interès, i aquest és l'objectiu de la ruta.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Esther Madrona
És una molt bona manera d'aconseguir explicar que la poesia traspassa fronteres i que és visible i palpable als carrers i places de la nostra ciutat. És una molt bona activitat que ens fa entendre que tot pot acabar sent poesia i que hi ha molts racons de la ciutat que traspuen aquestes lletres catalanes.
Your browser doesn’t support HTML5 audio