El 'Petits Camaleons' reobre el debat sobre la paritat de gènere als escenaris
Hora Bruixa critica la manca de presència femenina al festival
Doctor Prats va ser un dels grups convidats al Petits Camaleons / Foto: Marta Pich
CulturaPublicat el 12/oct/20 per Albert Prat / Sergio Morales
Hora Bruixa alerta de la manca de paritat al festival 'Petits Camaleons', que va tenir lloc a Sant Cugat la setmana passada. Segons el col·lectiu feminista, un 6,6% dels qui van pujar a l'escenari del Teatre-Auditori eren dones, uns càlculs que alguns grups han matisat, tot i que Hora Bruixa assenyala que 'sonen a justificacions' i crida a 'l'autocrítica'. El director del festival, Albert Puig, ha explicat a Cugat Mèdia que comparteix la reivindicació, 'però no les maneres', i ha assenyalat que el mètode del col·lectiu feminista per establir el percentatge té 'poca base científica'.
És més, els càlculs del col·lectiu no es corresponen exactament al que es va veure sobre l'escenari del Teatre-Auditori, ja que per exemple els Amics de les Arts i Xiula sí van tenir alguna dona present a l'espectacle, un fet que no contemplava Hora Bruixa. La membre de l'agrupació Carlota de Sojo Caso ha explicat a Cugat Mèdia que han basat la protesta, que es va traslladar al festival amb el repartiment d'octavetes, en les imatges promocionals i els webs dels grups, on no apareixen dones.
De fet, segons els comptes d'Hora Bruixa, només hi havia dones a Dàmaris Gelabert (tres de set integrants), i a Suu (la mateixa cantant), que ha respost a Instagram que també tenen dones a l'equip, com la 'road manager'. En referència a aquest cas particular, en què la música s'acompanya de músics homes, Albert Puig ha subratllat que qui conforma l'equip dels artistes és una decisió que no correspon a l'organització del festival. "El que no puc fer és dir-li a l'artista quins músics tria; és una decisió personal", explica.
També Xiula, The Penguins i Reggae Per Xics hi han dit la seva a la publicació assenyalant que sí que tenen una dona als espectacles. En els tres casos, s'han apuntat els deures de fer autocrítica i millorar en aquest aspecte. En qualsevol cas, apunta a la necessitat col·lectiva de fer autocrítica al sector i a deixar enrere "justificacions" que permetin perpetuar aquesta diferència, que l'any passat se situava al 13,3%.
És possible la paritat?
Davant la reivindicació d'Hora Bruixa, el director del Petits Camaelons ha estès la mà al col·lectiu per parlar-ne i buscar de quina manera es pot caminar cap a la paritat real. Ara bé, la situació sanitària ha tingut un paper clau a l'hora de determinar el cartell de l'edició d'enguany. Puig ha recordat que la primera proposta que hi havia del festival, abans que es declarés la pandèmia, sí que apostava per un cartell amb paritat de gènere. Ara bé, creu que si el recompte d'artistes es fa sota el criteri que ha emprat Hora Bruixa "no serà possible" assolir un percentatge de 50/50.
Per a Puig, la solució per aconseguir cartells de festivals amb paritat no passa per reclamar responsabilitats a l'organització. "Va a remolc del que li agrada al públic", en un panorama musical on triomfen noms com Txarango, Amics de les Arts o Doctor Prats, formacions formades, sobretot, per homes. "Estem buscant un canvi de societat i això és difícil", reflexiona.