24 escoles d'arts de Sant Cugat s'uneixen per reclamar ajudes per la crisi de la Covid-19
Els centres, tancats des del 13 de març, volen visibilitzar la 'greu' situació que viuen i reivindiquen la seva importància per a la ciutat
Representants de les 24 escoles d'art de Sant Cugat que s'han unit en el manifest / Foto: Cugat Mèdia
CulturaPublicat el 25/mai/20 per Martí González
Les escoles de música, dansa, teatre i arts plàstiques de Sant Cugat s'han unit per reclamar ajudes i encarar la 'greu' situació que viuen arran de la crisi de la Covid-19. 24 centres de la ciutat, tancats, com tots els equipaments educatius des del 13 de març, exigeixen el suport de l'Ajuntament tant econòmic com logístic i 'estructural', per poder obrir les instal·lacions amb garanties i 'no desaparèixer'. Reivindiquen, a més, la seva importància sociocultural i el paper que aporten per a tota la ciutat, per posar en valor la seva personalitat artística i com a eina per 'crear futur'.
Representants d'aquestes dues dotzenes d'escoles de la ciutat, que sumen 3.050 alumnes i 178 professionals, han decidit unir esforços i transmetre, junts, els seus dubtes i neguits a l'administració. Ho ha explicat una de les portaveus, Maria Fabre, de Pou d'Art, qui ha destacat també que, tot i que presenten el manifest col·lectivament, cada cas pot ser diferent per les seves peculiaritats.
Al text, que ha llegit Marta Uxan, dels Tallers de Teatre Sílvia Servan, reclamen un certificat de garantia per poder obrir el centre, a més de material de desinfecció i de protecció per seguir la normativa d'obertura, ja que la despesa que els suposa la consideren 'inassolible'. També volen ajudes econòmiques per oferir un sistema de beques 'àgil' per a les famílies que s'han vist afectades per la crisi, així com 'estructurals', per fer front a la pèrdua d'ingressos i de facturació derivada de l'aturada. Asseguren que calen, doncs, 'ajuts a fons perdut' per a fer possible la represa de l'activitat. Finalment, com a pla de suport, demanen 'incentius per al desenvolupament cultural' a la ciutat, exempció de taxes i facilitar els tràmits per disposar d'infraestructures i equipaments municipals, a més d'activitats a l'espai públic.
L'objectiu és transmetre 'positivisme, futur, esperança i seguretat' a les famílies, per 'fer possible una ciutat millor' i entendre 'com a fonaments de la societat l'art i la cultura'. En aquest sentit, reclamen que l'administració 'cooperi' per crear i imaginar maneres de seguir formant en una 'nova realitat', tenint en compte la importància del 'contacte proper' amb els alumnes en aquest tipus de disciplines. Per aquest motiu tots i totes, incloses les institucions hem de formar part, ajudant-nos en aquest procés.
Les escoles signants són Arabesc, Aula de so, ARtCO, Can Ninot, Centre de dansa Laure Esteve, Color Dansa Carol Morgado, Color it, Dance Works, dTerra, Escola Fusió Música i Dansa, Escola Sant Cugat, Escoles de música Jordi Ricomà, Esfera d'Art, General Giap, Gymel, l'Acadèmia, La Tacones, La Vora, Pou d'Art, Sant Cugat Dance Academy, Taller d'Art l'Obrador, Tallers de teatre Sílvia Servan, Vadepatch i Viviana Hounie estudi de dansa.
DECLARACIONS
Maria Fabre
Tot això ha començat arran d'un neguit, de sentir-se una mica sol. Cadascú mira de tirar endavant amb el seu centre, però hi ha un moment que cal parlar entre nosaltres i com sortirem de tot això. Volem que se'ns escolti, perquè creiem que representem a una part molt important de la ciutat.
Your browser doesn’t support HTML5 audio