L'Arxiu Nacional, situat a Sant Cugat, es prepara per al desconfinament mentre reforça l'activitat a la xarxa

L'equipament ja s'està adaptant amb les mesures de seguretat necessàries per obrir portes en les properes setmanes

L'edifici de l'ANC, situat a Sant Cugat, seguirà tancat fins la fase 1 de desconfinament / Foto: Google Maps

Cultura

Publicat el 23/mai/20 per Martí González

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) ja prepara les seves instal·lacions, ubicades a Sant Cugat, per començar progressivament la represa de l'activitat presencial. Des de l'arxiu asseguren que han continuat donant servei durant aquests mesos, tot i mantenir tancat l'equipament, facilitant l'accés a la documentació digitalitzada a través d'internet.

Als arxius que gestiona el departament de Cultura de la Generalitat ja se'ls ha entregat un document que, a falta encara que el Procicat el validi, avança totes les mesures de prevenció que s'hauran de tenir en compte per reobrir els espais. En la fase 0 s'ha preparat l'edifici per rebre, en la propera fase, a partir de dilluns el personal que ha de tornar a treballar. Això inclou habilitar els espais amb senyalització de circuits per garantir les distàncies de seguretat i instal·lar proteccions i separacions físiques. Més tard, a la fase 2, hi podran accedir de nou persones usuàries amb totes les mesures preventives i, en principi, amb cita prèvia. Ho ha explicat en declaracions a Cugat Mèdia el director de l'Arxiu, Francesc Balada, qui també ha afirmat que l'activitat, tot i que s'ha reduït, no s'ha aturat durant el confinament.

Les persones investigadores han pogut accedir a la documentació digitalitzada a través del portal web i les xarxes socials de l'arxiu i el personal ha teletreballat per continuar prestant el servei, en aquest cas amb un reforç de la part informàtica. S'ha adquirit, a més, més fons provinent principalment de ciutadans que, aprofitant el confinament, han endreçat i recopilat documents i arxius personals i familiars. L'ANC ha desenvolupat durant aquest període dos grans blocs de propostes, l'un pel que fa als consells tècnics de conservació de documentació a casa i l'altre per donar visibilitat al fons accessible en línia. De fet, segons ha explicat Balada, la gran majoria de les consultes ja eren digitals, unes 230.000 per les aproximadament 10.000 que es feien de manera presencial.

L'última fase del desconfinament permetrà a l'arxiu tornar a atendre visites en grup, fer exposicions i utilitzar la sala de conferències. Tot aquest procés, però, es pot veure modificat per canvis en l'expansió de la pandèmia i pels consells i recomanacions de Salut.


DECLARACIONS

Francesc Balada

L'activitat, evidentment, no ha estat la mateixa, però hi ha hagut força consultes en xarxa. La gran majoria de les nostres consultes són digitals, 230.000 per 10.000 de presencials.

Your browser doesn’t support HTML5 audio