'The backway', la ruta migratòria més mortífera
La mostra 'The backway' es pot veure fins al 3 de gener a la cruïlla entre el passeig de Francesc Macià i el carrer de la Creu
La mostra es pot veure fins al 3 de gener a la cruïlla entre Francesc Macià i el carrer de la Creu / Foto: Cugat Mèdia
CulturaPublicat el 12/des/19 per Sergio Morales
'The backway' és una ruta migratòria que va des de l'Àfrica subsahariana i occidental fins al Líban i, des d'allà, cap a Europa. És el camí més transitat de l'Àfrica a Europa, però també és el més mortífer. Les dificultats que travessen les persones que segueixen la ruta, que recorre zones on els segrestos i les extorsions als migrants estan a l'ordre del dia, es poden conèixer gràcies a una exposició de Ruido Photo que es pot veure fins al 3 de gener a la cruïlla entre el carrer de la Creu i el passeig de Francesc Macià.
La mirada dels mitjans europeus sovint està fixada en allò que té lloc al Mar Mediterrani, però no acostuma a mostrar el que passa al Sàhara. Les morts que hi tenen lloc ni tan sols estan comptabilitzades, tot i que l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) estima que des de 2014 unes 30.000 persones han desaparegut al desert. Un dels fotògrafs que ha fet possible aquesta iniciativa, Pau Coll, ha explicat que l'objectiu d'aquest projecte és veure 'què passa més enllà del mar, quins problemes té la gent que fa aquesta ruta'.
'The backway' és un camí que comença a països com Gàmbia, Senegal, Sierra Leona, Malí i que travessa zones de conflicte on grups jihadistes, Boko Haram i clans tribals imposen la seva llei. Un dels punts més calents és a Trípoli, capital de Líbia, on l'estat no té control sobre el territori i hi ha grups armats que se'l disputen. És en aquest punt on els grups armats i les màfies aprofiten la situació de debilitat dels migrants per extorsionar-los, torturar-los, segrestar-los i, fins i tot, violar les dones per aconseguir rescats per part de les famílies, encara al país d'origen.
L'amenaça dels grups armats, ha explicat Coll, no és l'única. Una vegada arriben a Líbia (o ja al Mediterrani) es poden trobar que les forces policials els enxampen i els tornen al país d'origen, fent que el cercle torni a començar. Des de l'exposició es vol posar de manifest la responsabilitat dels països europeus a l'hora de permetre que totes aquestes vulneracions es produeixin.
Més enllà de l'exposició, el projecte 'The backway' té un vessant educatiu, amb tallers per a joves als instituts perquè prenguin consciència de la situació que milers de persones viuen diàriament.
La mostra s'ha inaugurat a Sant Cugat aquest dijous amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans, que ha tingut lloc aquest dimarts, 10 de desembre. La regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy, ha explicat que l'exposició ajuda a 'sensibilitzar la ciutadania de Sant Cugat per posar en evidència les vulneracions de drets humans'.
'The backway' és un projecte de The Backway amb el periodista de 'La Vanguardia' Xavier Aldekoa i Agus Morales. Les fotos que es poden veure a la mostra són d'Edu Ponces, Pau Coll i Toni Arnau.
DECLARACIONS
Pau Coll
Al Mediterrani hi mor molta gent, però nosaltres, que sabem que els europeus tenim la vista molt curta, hem volgut saber què hi passa més enllà, per què surten i quins problemes tenen durant la ruta.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Gemma Aristoy
Volem sensibilitzar la ciutadania amb aquestes imatges, per posar en evidència que se segueixen vulnerant drets humans.
Your browser doesn’t support HTML5 audio