Torna 'Pedra i Sang' aquest Nadal a Sant Cugat amb la mirada posada en el 20è aniversari

Es representaran sis funcions obertes al públic entre el 25 i el 28 de desembre de la tradicional obra santcugatenca

Fotografia de família amb els responsables de Pedra i Sang / Foto: Cugat Mèdia

Cultura

Publicat el 4/des/19 per Martí González

'Pedra i Sang', la tradicional tragicomèdia musical basada en l'assassinat de l'abat Biure al Monestir de Sant Cugat durant la missa del gall de 1350, arriba a la 19a edició. Ja fa dues dècades que l'obra es representa cada Nadal, amb un parèntesi l'any 2004, quan només es va fer una lectura dramatitzada al teatre de la Unió. Els santcugatencs podran reviure la història al mateix entorn, la sala capitular del Claustre, entre el 25 i el 28 de desembre amb sis funcions obertes al públic, a les vuit del vespre els dies de Nadal i Sant Esteve i a les set i a dos quarts de deu de la nit el 27 i el 28.

Tot plegat en un espectacle 'arrelat' al poble i amb un factor 'identitari' que el fa diferent de qualsevol altra obra. Ho ha explicat la seva directora, Dolors Vilarasau, que també ha posat en valor arribar, pràcticament, a les dues dècades de tradició. 'La novetat seria que no hi ha novetat', ha explicat Vilarasau que, a més, ha agraït el suport a l'Ajuntament.

A la presentació de la tradicional cita també hi ha assistit l'alcaldessa, Mireia Ingla, i la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona. Totes dues han destacat la cita enmig de les 225 activitats que es fan a la ciutat aquest Nadal. Madrona n'ha valorat el caràcter tradicional i, alhora innovador i Ingla ha entomat el repte de Vilarasau perquè l'any vinent, en el 20è aniversari, hi hagi 'una celebració com cal'.

Com cada any, les escenes cinc i set es renoven amb temes d'actualitat. La primera, de fet, tracta qüestions locals que l'organització no ha volgut revelar i l'alcaldessa i la tinenta d'alcaldia han assegurat, en to distès, estar 'preparades i previngudes'. La majoria de l'elenc, encapçalat per Xavier Tor, Francesc Ollé, Ricard Mariné i Carles Martínez, i format com sempre per actors professionals i d'altres amateurs, ha assistit a una presentació on també s'ha posat en valor el paper del cor del poble, un 'personatge col·lectiu' que es renova cada any. Albert Santiago és el responsable de la direcció musical d'una obra de Josep Maria Jaumà amb la música de Joan Alavedra que, segons ha assegurat la seva directora 'va venir per quedar-se'.

A banda de les funcions obertes a tot el públic, per a les quals les entrades ja estan a la venda a la web de 'Pedra i Sang' per un preu de 15 euros, també es faran dues sessions prèvies. La primera, per a la premsa, el 20 de desembre a dos quarts de vuit del vespre, i la segona la mateixa nit per a aquelles persones que hagin fet, des de Cerdanyola, el Camí de Justícia, el trajecte que va fer el 1350 el noble Berenguer de Saltells abans d'assassinar l'abat Biure.






DECLARACIONS

Dolors Vilarasau

La novetat seria la no novetat, en el sentit d'haver pogut fer prevaldre un espectacle que últimament sempre està pla i que té tan arrelament a Sant Cugat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mireia Ingla

Aquest 20 jo crec que mereix una celebració com cal, ja hi podeu comptar. Són coses de ciutat i la institució ha d'estar al costat de tot allò que bull a Sant Cugat i de coses tan santcugatenques com 'Pedra i Sang'.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Esther Madrona

És tan tradicional com innovadora. Una tradició que es fa des de fa 19 anys en aquest gran recinte, però que cada any ens sorprèn amb dues escenes que no sabem què passarà.

Your browser doesn’t support HTML5 audio