Tomās Margalef: 'Seria difícil un incendi de milers d'hectārees a Collserola'

Cugat Mčdia parla amb el catedrātic d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius de la Universitat Autōnoma de Barcelona

Tomās Margalef assenyala que Collserola estā preparada per respondre rāpidament als incendis / Foto: Cugat Mčdia

Cultura

Publicat el 11/jul/19 per Albert Prat

Les bones comunicacions internes i la vigilāncia intensa fan 'difícil' que Collserola visqui un gran incendi forestal. Tot i que el manteniment dels boscos no és tan bo com caldria, el Parc Natural té ulls vigilant-ne cada racķ constantment i els Bombers poden arribar amb rapidesa i facilitat a qualsevol punt de les 11.000 hectārees que ocupa, dos fets que impedeixen una rāpida propagaciķ que pugui descontrolar un incendi. Ho ha explicat a Cugat Mčdia el catedrātic d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius de la Universitat Autōnoma de Barcelona, Tomās Margalef, un departament que porta 20 anys assistint els Bombers en l'estudi de la propagaciķ dels focs.

Per a la tranquilˇlitat dels santcugatencs, Margalef també destaca que les pendents de la banda del Vallčs Occidental sķn 'més suaus' que les del cantķ de Barcelona, un fet que també alenteix els incendis forestals. Només en una zona, prop de l'Ermita de la Salut, hi ha desnivells pronunciats. Aixō sí, Margalef adverteix que el bosc estā 'brut i molt abandonat' i que aixō fa que tingui al sotabosc molt 'combustible'. Per tant, fa una crida, primer, a tenir molta cura amb les activitats que es facin vora el bosc i segon, a millorar-ne el manteniment a l'hivern per netejar-lo.

'A Collserola qualsevol columna de fum es detecta molt rāpid, hi ha molts camins i es pot actuar de seguida', assegura Margalef, que remarca que un incendi com el de la Ribera d'Ebre, amb 5.000 hectārees cremades, seria molt complicat a la serra, especialment perquč significaria que 'ha cremat mig parc'.


DECLARACIONS

Tomās Margalef

És una muntanya molt poblada, hi ha molta gent, torres de vigilāncia. De seguida es detecta una columna de fum. Hi ha molts camins i aixō permet que es pugui actuar de manera molt rāpida. Els incendis que es puguin declarar s'extingeixen de forma molt rāpida.

Your browser doesn’t support HTML5 audio