Marta Pessarrodona, 51è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Òmnium distingeix l'escriptora santcugatenca

Cultura

Publicat el 5/mar/19 per Martí González

La poetessa, assagista, crítica literària, traductora i narradora santcugatenca Marta Pessarrodona és la guanyadora del 51è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. El guardó, lliurat per Òmnium Cultural des de 1969, s'ha donat a conèixer aquest dimarts en un acte a la Casa Golferichs.

Pessarrodona, que succeeix l'escriptor barceloní Quim Monzó, és la sisena dona en guanyar el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes dels 51 premiats, i la tercera poetessa. El lliurament del guardó serà el 3 de juny al Palau de la Música. El premiat rep 20.000 euros i un guardó obra d’Ernest Altés en un acte que és una glosa de la seva obra i figura.

El jurat ha remarcat que Pessarrodona és una escriptora polifacètica i que ha jugat sempre a favor de la cultura, la catalana i l'europea, amb la qual 'ha travat un diàleg continuat'. La defineixen com una poeta d'una 'llarga i sòlida i central trajectòria' en les lletres catalanes.

Òmnium ha destacat que és el segon any consecutiu que el president de l'entitat, Jordi Cuixart, que ara mateix l'estan jutjant al Tribunal Suprem pel 'procés' no pot entregar el premi per estar empresonat. Aquest any, però, Cuixart sí que ha pogut comunicar la decisió del jurat a la guanyadora. Ho va fer per telèfon des de la presó de Lledoners, en l'última trucada abans de ser traslladat de nou a Soto del Real.

Durant l'acte en què s'ha anunciat la guanyadora, Pessarrodona ha posat sobre la taula el fet 'd'admirar' i ha afirmat que, actualment, 'no s'admira com abans'.

Marta Pessarrodona
Nascuda el 1941 a Terrassa, Marta Pessarrodona ha estat lectora d'espanyol a la Universitat de Nottingham i ha coordinat la Comissió Internacional per a la Difusió de la Cultura Catalana, que forma part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Té diversos treballs sobre Virginia Woolf i el grup de Bloomsbury, i ha traduït Susan Sontag, Doris Lessing, Erica Jong, Simone de Beauvoir i Marguerite Duras. El 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi, el 2007 va publicar-se una antologia de la seva obra poètica i el 2010 va ser guardonada amb el Premi Nacional de Literatura. La seva ciutat natal, Terrassa, la va distingir el 2013 amb la Medalla d'Honor de la Ciutat. També ha investigat sobre l'exili republicà a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat.

La biblioteca de Mira-sol porta el seu nom.



L'alcaldessa, Carmela Fortuny, l'ha felicitada a través de Twitter.


En declaracions a Cugat.cat, Fortuny ha destacat el fet que la premiada sigui una dona. Un 'reconeixement merescut del talent santcugatenc' que 'ens honora com a ciutat'. Ha afirmat, també, que 'vam ser visionaris com a ciutat' per posar el seu nom a una biblioteca.




DECLARACIONS

Marta Pessarrodona

Per a nosaltres, Carner era Carner, Carles Riba era Carles Riba, Pere Quart era Pere Quart... Teníem un sentit d'admiració que no veig actualment. No demano que la gent jove m'admiri, però t'ho passes molt bé admirant. Admirar és estimar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Carmela Fortuny

És un premi merescut que els santcugatencs i santcugatenques celebrem. Ens honora com a ciutat, és un reconeixement al talent santcugatenc, molt vinculada al premi Gabriel Ferrater. Com a ciutat vam ser visionaris de posar en vida el seu nom a una biblioteca.

Your browser doesn’t support HTML5 audio