L'obstinació artística es fa present al Centre Maristany de la mà del MACBA
Publicat el 12/gen/19 per Roger Cuartielles
Un tastet de la col·lecció del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ha desembarcat aquest divendres al Centre d'Art Maristany. 25 obres de 17 artistes conviden a reflexionar sobre la tenacitat en món de l'art, la seva voluntat de transmetre i emocionar. Es tracta d'una proposta capitanejada pel comissari David Armengol que des del 2017 porta girant per tot Catalunya i que farà parada a la ciutat fins al 9 de març, abans d'acabar a Vic al maig.
Sota el títol 'Entusiasme. El repte i l'obstinació en la Col·lecció MACBA', la proposta revisa la col·lecció amb l'objectiu de posar de manifest les actituds i motivacions dels seus artistes. Entre la vintena d'obres exposades hi figuren autors com Ignasi Aballí, Vito Acconci, Maja Bajev i Marcel Broodthaers.
El fil conductor de totes elles és que transmeten un estat anímic d'exaltació de l'ànima, motiu pel qual Armengol les ha seleccionades per formar part del projecte. 'M'he basat en qüestions de tenacitat', ha explicat en declaracions a Cugat.cat i ha detallat que ha fet la seleció d'entre un total de més de 5.000 obres de la col·lecció del museu barceloní.
Com a exemple d'aquesta tenacitat artística, ha parlat de l'obra del brasiler Cildo Meireles, que a 'Insercions en circuits ideològics. Projecte Coca-Cola' insereix missatges reivindicatius a envasos de vidre de la marca perquè aquests circulin quan les ampolles es reutilitzin. També de l'obra, 'Fucking Glory', de Tere Recarens, que amb bufandes reflexiona sobre el concepte d'afició.
En delcaracions a Cugat.cat, la regidora de Cultura, Sílvia Solanellas, ha subratllat la importància que part de la col·lecció del MACBA hagi arribat a la ciutat. 'És una manera de visibilitzar l'art contemporani i de democratitzar la cultura', ha dit.
Exposició en cinc eixos
L'exhibició mostra cinc eixos. Primer, s'aborda la construcció d'un món propi mitjançant vivències, fantasies o creences, exemplificat amb les obres d'autors com Anne-Lise Coste i Younès Rahmoun. També es tracta la repetició de gestos simples i quotidians, present en obres com les d'Aballí i Esther Ferrer.
Altres qüestions tractades són la performativitat -visible en peces com les d'Acconci-, l'inconformisme -de la mà d'artistes com Mireia Sallarès- i la crítica al mateix sistema artístic, que es fa present amb artistes com Broadthaers i Peter Friedl.
L'exposició forma part del Programa d'Arts Visuals de l'Oficina de Difusió Artística (ODA) de la Diputació de Barcelona en col·laboració amb el MACBA.
DECLARACIONS
David Armengol
M'he basat en qüestions de tenacitat, d'obstinació. El que uneix l'exposició és l'actitud de persistència dels artistes.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Sílvia Solanellas
Bàsicament suposa un reconeixement a la feina feta i sobretot de democratització de la cultura.
Your browser doesn’t support HTML5 audio