Suso de Toro: 'L'Estat espanyol ha demostrat que encara és hereu del franquisme'
De Toro ha atès Cugat.cat a la Biblioteca de Mira-sol
CulturaPublicat el 31/oct/18 per E Garrido / R Cuartielles
L'escriptor gallec Suso de Toro ha publicat més de 20 llibres en els gèneres de la narrativa, el teatre, l'assaig i la literatura juvenil. El 2003 va rebre el Premi Nacional de narrativa de les Lletres Espanyoles per ?Tretze Campanades?, adaptada al cinema al 2002. I el 2014, la Generalitat li va fer entrega de la Creu de Sant Jordi. També és periodista i articulista a diversos mitjans de comunicació on ha criticat durament el paper del govern Espanyol amb el procés català.
Escolta-ho
Últimament ha dedicat molts seus articles d'opinió a Catalunya. Per què aquest interès pel procés català?
Per a mi, la defensa de la democràcia a l'Estat espanyol està a Catalunya. Cal defensar la democràcia i la llibertat. Des de fa molt temps tinc certa simpatia i coneixement de la societat catalana. Crec que des del 2008 s'ha desencadenat a Catalunya un procés d'autodefensa molt valuós i em fa molta enveja la llibertat i el coratge de la societat catalana.
En tres dies es complirà un any de l'empresonament de part de l'exgovern de la Generalitat. A falta d'una data per al judici, com creu que anirà?
L'evolució de l'Estat espanyol, per una banda, i també, per l'altra el desafiament de la societat catalana han fet sortir 'la veritable cara' de l'Estat espanyol. S'ha vist un Estat autoritari, amb falta de cultura democràtica, amb falta de respecte cap als seus ciutadans i que fomenta la cultura de la violència. La justícia és qui ha exercit aquesta violència, un exemple és com va actuar la policia l'1-O per ordre de la justícia. Hi ha un afany de venjança contra els catalans de manera que crec que hi haurà penes dures.
Què li sembla que president del govern espanyol, Pedro Sánchez, porti al Tribunal Constitucional la reprovació del rei Felip V, aprovada al Parlament?
Respon a la seva pròpia cultura política. Tots els governs arribats després de la mort de Franco s'han basat en no qüestionar ni al rei ni cap institució. Mentre no es qüestioni tot l'establert, perfecte, però en el moment en què es vol exercir la llibertat, sigui de la forma que sigui, de seguida ensopeguem. Sánchez voldria canviar la situació però està atrapat en aquestes dinàmiques. Els mitjans de comunicació i els mateixos partits polítics estan escalfat l'opinió pública espanyola explicant mentides i amagant informació sobre què passa realment a Catalunya.