'El 85% de la matèria' convida a imaginar allò que no es pot veure al Centre d'Art Maristany

Cultura

Publicat el 28/nov/17 per Alba Triadó

La història del misteriós préssec alquímic, descobert al Claustre del Monestir durant la restauració dels anys 70, és el punt de partida per explorar 'El 85% de la matèria'. El Centre d'Art Maristany acull aquesta exposició que proposa un viatge per descobrir tot allò que no veiem però que podem imaginar a través de l'obra de set artistes i la col·laboració dels alumnes d'escultura de la Casa Aymat.

La comissària de la mostra, Caterina Almirall, condueix aquest relat on els creadors exploren amb les seves peces els mecanismes amb els quals imaginem allò que no es veu.

Caterina Almirall

Quan tenim un material a la mà, fem un exercici d'imaginació d'invocar el 85% de la matèria que no podem veure però que nosaltres realment veiem. Una mica el quit de la qüestió seria això, ser conscients que hi ha moltes coses que no podem veure, que no podem percebre directament, però que són al nostre entorn i tenen efecte al nostre dia a dia, al nostre univers.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Si l'espectador torna al préssec com a punt de partida veurà que hi ha dues hipòtesis que n'expliquen l'origen: la primera, la que li dóna el nom, l'alquímia i la segona, en canvi, el presenta com un préssec de pedra, una creació artística i no una troballa arqueològica. Una disciplina, l'arqueologia, que ha inspirat Almirall a l'hora de plantejar l'exposició.

Caterina Almirall

Jo m'he basat en el treball arqueològic. Com l'arqueòleg reconstrueix una història, a la que mai hem participat, a partir dels fragments que troba i en construeix un relat determinat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Les obres d'Aldo Urbano, Glòria Martín, Larisa Sitar, Mariona Moncunill, Anna Dot i Daniel Steegmann Mangrané, i les figures que els alumnes de la Casa Aymat han fet inspirats en el relat de Moosje M. Goosen conformen aquesta mostra. Mangrané conformen aquesta mostra, resultat del projecte guanyador de la convocatòria de projectes d'art contemporani del centre cultural que es podrà veure fins al 26 de febrer.

Activitats relacionades amb l'exposició
- Dimecres, 13 de desembre a les set de la tarda: visita guiada a l'exposició, a càrrec de Caterina Almirall

- Dissabte, 16 de desembre a les set de la tarda: Activitat 'La col·lecció de l'hipotàlem', amb Anna Dot i Palma Lombardo amb la col·laboració musical d'A.A.A

- Dissabte, 20 de gener a les onze del matí: Activitat a càrrec de l'artista Enric Farrés Duran