El CRBMC restaura el retaule barroc de Sant Esteve

Treballs de restauració de l'obra / Foto: departament de Cultura de la Generalitat

Cultura

Publicat el 25/mar/17 per Anna González

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ubicat a Valldoreix, ha restaurat el retaule de Sant Esteve, provinent de Pujol de Planès i exposat actualment a l’església parroquial de Sant Sadurní de Montmajor. Durant vuit mesos, els tècnics han efectuat principalment la desinsectació del suport i la neteja de la superfície policromada, amb la retirada de les repintades superposades sobre la policromia original de la peça.

El retaule va ser concebut per presidir l'altar major del temple parroquial del Pujol de Planès, dedicat a Sant Esteve i, a l’entorn de l’any 1980, es va traslladar a l'església de Sant Sadurní de Montmajor. El retaule està format per peces de dues èpoques diferents: unes taules del cos central, d'època renaixentista, que sembla que es podrien relacionar amb la producció dels germans Alegret de Cervera, i la resta del conjunt, d'època posterior, obra de l'escultor Miquel Vidal, del 1635.

El moble consta d'un basament, un cos central i l’àtic. El basament, centrat per un altar de nova factura, té a cada costat dos panells en forma de porta, amb la representació dels sants Miquel i Rafael. Sobre l'altar, hi ha el sagrari original. El cos central conté tres pintures sobre taula, amb la representació de Sant Pere, Sant Esteve i Sant Pau. La part central de l'àtic l’ocupa una fornícula amb una talla de la Puríssima Concepció. Hi ha, també, un petit entaulament a sobre del qual hi ha la figura del Pare Etern en actitud de beneir. S'observen diferències estilístiques i pictòriques entre les tres taules centrals, fetes en el segle XVI.

La intervenció, promoguda pel Bisbat de Solsona, s'ha fet amb subvenció de 15.841 euros de la conselleria de Cultura.