El valldoreixenc Àngel Comas publica el seu onzè llibre sobre cinema català
Un detall de la portada del llibre
CulturaPublicat el 13/feb/17 per Alba Triadó
El periodista i historiador cinematogràfic Àngel Comas publica el seu onzè llibre sobre cinema català, 'Emisora Films, studio system en el primer franquismo'. Una obra amb la qual el valldoreixenc vol donar a conèixer 'l'existència i la importància' de la que va ser 'la gran alternativa a Cifesa', una empresa que en l'Espanya de Franco va aconseguir controlar la producció, la distribució i l'exhibició de les seves pel·lícules.
El també col·laborador de la secció de cinema del magazín 'Sant Cugat a fons' ha volgut destacar les característiques de la filmografia d'Emisora Films.
Àngel Comas
Feia un cine completament diferent al que es feia a Espanya. No feia un cine franquista, sinó que feia un cinema que si el veus sembla que sigui internacional, com per exemple 'Apartado de correos 1001'. Les seves pel·lícules han quedat com un exemple d'un cinema alternatiu al de Cifesa.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
El llibre, amb el qual Comas ha treballat durant una vintena d'anys, està elaborat a partir del visionat de totes les cintes de la companyia, dels testimonis de cineastes que van treballar a Emisora Films i amb les converses que va tenir amb un dels seus fundadors, el vallenc Ignacio F. Inquino. Per al crític, l'escriptura de l'obra suposa una documentació fonamental per als futurs estudis sobre cinema català.
Àngel Comas
Independentment que sigui rendible o no, que no ho és perquè és un llibre minoritari, jo vull que quedi perquè la memòria escrita, amb el temps, és una memòria que preval i per escriure la memòria del cinema català s'ha de tenir en compte aquesta empresa.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Comas ha escrit més d'una trentena de llibre sobre cinema, entre ells, 'Coppola', 'Clint Eastwood, tras las huellas de Harry', 'Los fabulosos años del New Hollywood', 'Josep Maria Forn: l'aventura del cinema', 'Joan Bosch. El cine i la vida' i 'Iquino, hombre de cine'.