El patrimoni documental de Martí de Riquer ingressa a l'ANC

Moment de la signatura de la cessió / Foto: Departament de Cultura

Cultura

Publicat el 29/jul/15 per Mar Castro

El patrimoni documental de l'escriptor i filòleg Martí de Riquer, l'Arxiu del Llinatge Riquer, comtes de Casa Dávalos, s'ha cedit en comodat a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat, per a la seva correcta preservació i difusió. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha agraït la generositat a tots els germans de Riquer i els ha dit que fan 'una gran aportació a estudiosos i investigadors perquè puguin beneficiar-se de la feina feta per moltes generacions'. Mascarell ha afegit que 'és un signe de confiança i de reforçament de la intel·ligència col·lectiva'.

El Departament de Cultura reconeix l'elevat valor històric i patrimonial de l'Arxiu del Llinatge Riquer, que forma part del patrimoni documental català. Amb el seu ingrés a l'ANC es vol assegurar l'adequada conservació dels diferents suports i formats que integren el fons documental i obrir-lo a la consulta dels investigadors.

El fons documental està integrat per 433 pergamins, el més antic de l'any 1156 i el més recent del 1612. A banda, hi ha 77 arxivadors amb la documentació en suport paper: Especuls, herència, censos, capbreus, comptabilitat, inventaris, plets i tota la documentació pròpia d'un arxiu d'una família de la noblesa catalana. I també 28 manuscrits.

No obstant, Francesc Balada, director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, ha remarcat que 'l’arxiu del Llinatge Riquer té valor, no només en la forma, sinó en el contingut, hi ha documentació molt significativa'.

Es tracta d'un arxiu nobiliari que inclou els documents històrics dels Riquer, juristes de Lleida i senyors d'Albatàrrec; dels Remolins, senyors de Vimfaro; dels Sabater, senyors de Benavent; dels Agullana, senyors de Palau Sator; i dels Gallegos, comtes de Casa Dávalos, a més de la documentació d'altres famílies relacionades i emparentades.

Fruit de la història dels Riquer, el seu arxiu es considera molt rellevant per al coneixement de la història medieval, moderna i contemporània de Catalunya, essent un fons essencial per alguns fets històrics com són les guerres carlines.

La part més important del fons és la copiosa correspondència familiar i política, conservada íntegra (un cas excepcional), que va permetre a Martí de Riquer la redacció d'una obra mestra, les Quinze generacions d'una família catalana, publicada per Planeta l'any 1979 i reeditat per Quaderns Crema el 1998.