L'AASCV proposa set ponències sobre la llum i les seves partícules
Els estels, l'afició de l'Associació Astronòmica de Sant Cugat-Valldoreix
CulturaPublicat el 3/mai/15 per Elisenda Colell
La llum i les partícules que la formen centraran les activitats que l'Associació Astronòmica de Sant Cugat-Valldoreix (AASCV) ha organitzat durant tot el maig. Set ponències tractaran temes com el funcionament i ús del Sincrotró, l'atrapament d'àtoms amb llum o el Big Bang, i comptaran amb la presència d'investigadors i especialistes de les principals universitats catalanes. Totes les xerrades són a les vuit de la tarda a la sala de conferències del Museu del Monestir, d'entrada lliure i gratuïta.
Les xerrades que proposa l'Associació Astronònmica de Sant Cugat-Valldoreix per a tot el mes s'inicien el 5 de maig i culminen el 28 de maig.
Què és in Sinctrotó i com funciona: el dimarts 5 de maig és el torn del cap de la secció d'imants del Sincrotró ALBA, el doctor Josep Campany. El físic intentarà explicar la importància que té comptar amb aquesta instal·lació científica, situada a tocar de la carretera de Cerdanyola, i els projectes que s'hi realitzen.
Refredament i atrapament d'àtoms amb llum: la vicedegana de la facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona, Verònica Ahufinguer, serà l'encarregada de donar a conèixer aquesta tècnica que empra els rajos làser per al coneixement científic. La ponència és el dijous 7 de maig.
Viatjant en el temps cap al Big Bang: un retorn als inicis. Això és el que proposa l'acte del dijous 14 de maig on l'expert en astrofísica i astronomia de la Universitat Internacional de Vic, Joan Català, parlarà del principi de l'univers partint de la teoria de la gran explosió.
La llum i la lluminositat dels cometes: El propietari d'un observatori i semi professional del món dels cometes, Ramón Navas, explicarà al públic assistent tot allò relacionat amb aquests astres tan buscats a l'època estival. La xerrada és el dimarts 19 de maig.
La llum com a ona i partícula: Albert Einstein i Max Plank: L'encarregat de divulgar quina és l'aportació d'aquests dos científics prodigiosos en el camp de la llum és el professor del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), el doctor Emili Elizalde. La conferència, que vol fer entendre les conseqüències reals dels descobriments, és el dijous 21 de maig.
Diagnòstic del feix d'electrons als Sincrotrons: Per fer entendre amb més profunditat les recerques i les anàlisis que es duen a terme en un Sincrotró, la investigadora Laura Torino explicarà què és un feix d'electrons i perquè serveixen els seus diagnòstics. La ponència és el dimarts 26 de maig.
Fotons, els quanta d'energia i Albert Einstein: proposa descobrir la relació que tenen aquests tres conceptes. La xerrada és a càrrec de la docent i investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona Sònia Fernández, el dijous 28 de maig.
Totes les xerrades es duen a terme a la sala de conferències del Museu del Monestir, a les vuit de la tarda.