Polèmica per l'absència del vocal de Vox a la junta de l'EMD extraordinària per Baixador de divendres

Junts i els veïns del carrer critiquen que el govern de Valldoreix no modifiqui la data de la junta perquè l'absència l'afavoreix a la votació

El cartell que demana circular per l'avinguda Baixador amb compte / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Política

Publicat ahir per Albert Solé

El serial polític amb la urbanització de l'avinguda Baixador de Valldoreix va sumant capítols. Aquest cop la polèmica i la disputa entre el govern de l'EMD i l'oposició gira al voltant del ple extraordinari per aprovar la capa de rodament per a aquesta via. A petició dels tres vocals de Junts, el president Juanjo Cortés va convocar aquesta junta per al 19 de juliol al matí (9 h), però quan el grup majoritari i els veïns de l'avinguda han sabut que aquell dia el vocal de Vox no hi seria, s'han queixat públicament perquè es trenca l'equilibri de vot actual i permet que, amb el vot de qualitat del president, la proposta de Junts previsiblement no tirarà endavant.


El viatge de Pablo Baucells

El vocal de Vox, Pablo Baucells, fa tres mesos que va avisar l'EMD que tenia un viatge familiar important -no d'oci- a finals de juliol i va demanar que s'avancés una setmana l'última junta del curs. Tal com ha explicat Baucells a aquest mitjà, el govern li va dir que no podia ser, i llavors ell va moure una setmana el viatge, amb el cost econòmic que ha tingut, explica, i només va demanar avançar un dia la junta. Aquest cop l'EMD va dir que sí.

Posteriorment, Junts va demanar la junta extraordinària per aprovar la capa de rodament, que el president de l'EMD, Juanjo Cortés, va convocar per al divendres 19 de juliol. Baucells acusa el govern de Valldoreix de, sabent que ell no hi seria, posar aquesta junta tan important el dia 19, que era el dia límit per fer-la, tot i que es podria haver fet abans. I d'altra banda, el vocal de Vox acusa Junts d'haver actuat "unilateralment" demanant la junta extraordinària sense haver parlat amb Vox ni PP abans.

Un cop arribats a aquesta situació, Pablo Baucells explica que va demanar avançar aquesta extraordinària a dimecres -"no és el primer cop que es fan dues el mateix dia"-, però l'EMD no l'ha mogut, segons han argumentat a aquest mitjà, perquè Junts va demanar fer una junta extraordinària per debatre sobre l'avinguda Baixador en exclusiva sense que interferís en la junta ordinària. I en tot cas, puntualitzen fonts del govern de Valldoreix, la junta extraordinària no es pot canviar de data, sinó que s'hauria de demanar que es desconvoqui i tornar a demanar-la, i això només ho pot fer el grup proposant, és a dir, Junts Valldoreix.

Llavors Baucells va demanar poder votar de manera telemàtica, però també li ho han denegat. Segons han explicat fonts del govern a Cugat Mèdia, el vot a distància del vocal de Vox no és factible per motius tècnics perquè la sala de plens no està preparada; però també per motius legals, ja que expliquen la llei de bases de règim local estableix que el vot telemàtic ha d'estar recollit al ROM i ara no ho està, i si ho estigués, només es permetria per casos de força major -temes mèdics- i sempre que el vocal estigui dins del territori espanyol.

El vot de qualitat del president

Així, sense Baucells, aquest divendres els partits de l'oposició només sumen quatre vots (els tres de Junts i el del PP). D'aquests, Junts ja se sap que vol aprovar la capa de rodament, ja que és una proposta seva i de l'alcalde de Sant Cugat; mentre que el vocal del PP, Carlos Aranguren, ha dit a Cugat Mèdia que no vol dir encara el sentit del seu vot, però fins ara en els temes de l'avinguda Baixador els cinc vocals de l'oposició sempre han votat en bloc. A l'altra banda, els vocals que formen el govern de l'EMD i que consideren que tècnicament no es pot posar la capa de rodament com a solució provisional també sumen quatre (CUP, PSC, ERC i Valldoreix Plural). En cas d'empat, s'aplicaria el vot de qualitat del president de l'EMD.

CONSULTA LA CRONOLOGIA DE LA URBANITZACIÓ DE L'AVINGUDA BAIXADOR




DECLARACIONS

Pablo Baucells

Quan Junts demana aquest ple extraordinari per l'avinguda Baixador, hi ha un termini màxim de 15 dies per convocar-lo, i la data límit era el divendres 19 de juliol. Com que al govern de l'EMD li va bé, en lloc de posar-la el mateix dimecres i fer la junta ordinària i extraordinària el mateix dia, cosa que ja ha passat altres vegades, la posen el divendres perquè saben que jo no hi soc.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Pablo Baucells

I això de Junts m'ha sobtat perquè des del primer dia no ens van informar i van actuar unilateralment. Si estem intentant fer una cosa viable pels veïns, com mínim cal informar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio