María Gijón i Estela Peris, dues 'Ironwoman' santcugatenques al mundial de Finlàndia

Lahti acollirà a les millors esportistes del planeta en la categoria IRONMAN 70.3


  • Comparteix:

María Gijón, a la esquerra, i Estela Peris, a la dreta, participant en una prova IRONMAN 70.3 / Foto: cedida

María Gijón, a la esquerra, i Estela Peris, a la dreta, participant en una prova IRONMAN 70.3 / Foto: cedida

Sant Cugat estarà representada en el Campionat del Món d'IRONMAN 70.3 que es disputa a la ciutat finlandesa de Lahti el dissabte 26 d'agost. La prova de triatló, que popularment es coneix com a mitja IRONMAN, consta d'1,9 quilòmetres de natació, 90 quilòmetres en bicicleta, i finalment, 21,1 corrent. A Finlàndia es reuniran les millors esportistes d'aquesta disciplina per tancar la temporada, amb la presència de dues santcugatenques; María Gijón, que competeix en la categoria d'edat 30-34, i Estela Peris, que ho fa en 45-49. Les triatletes es van classificar per a la cita mundialista en la seva primera participació en una distància de 70.3, a les proves de Barcelona i Niça, respectivament.

María Gijón, a Finlàndia amb un somriure d'orella a orella


María Gijón en l'IRONMAN 70.3 de Barcelona

María Gijón en l'IRONMAN 70.3 de Barcelona / Foto: Cedida

La periodista María Gijón va presentar-se a l'IRONMAN 70.3 de Barcelona amb l'objectiu de sumar una nova experiència al seu currículum personal i sobretot gaudir-ne d'aquest esport. Disputar la prova a la ciutat comtal va fer que amics i familiars poguessin assistir i donar a l'esportista un plus de motivació. Això va fer, que quan es trobava en la darrera part de la prova, el seu entrenador l'animés explicant-li que hi estava cada cop més a prop d'aconseguir una plaça per a disputar el Mundial.

Finalment, va arribar a la meta, en la seva primera IRONMAN 70.3, en tercera posició de la categoria 30-34, resultat que li va donar la classificació al Mundial de Finlàndia. "Això era una cosa que no entrava dins dels meus objectius, no vaig participar amb la idea fer podi ni res", ha explicat Gijón. A més, la de Sant Cugat ha afirmat que la seva participació en la 70.3 es deu al fet que vol nous reptes "més grans i ambiciosos".

Ara, a dies de viatjar amb la seva companya del club santcugatenc, Estela Peris, es troba en el punt més intens de la preparació. "Em trobo a la fase de major volum, fent dos esports cada dia, menjant i descansant bé", ha afirmat Gijón. Fa dues setmanes, la periodista va fer un 'stage' de triatló a Lanzarote on ha practicat les tres disciplines.

María Gijón viatjarà fins a Finlàndia a gaudir de l'experiència i poder passar-ho bé mentre competeix. "M'estic preparant per poder anar des del quilòmetre 1 fins a l'últim amb un somriure d'orella a orella", ha afirmat Gijón, i és que, ella és conscient que en un Mundial on només hi van les millors és complicat poder finalitzar "entre les 10 millors de tot el món".


Estela Peris, una ciclista escaladora al Mundial de l'IRONMAN 70.3


Estela Peris després del seu resultat a l'IRONMAN 70.3 de Niça

Estela Peris després del seu resultat a l'IRONMAN 70.3 de Niça / Foto: Cedida

L'esportista de la Unió Ciclista de Sant Cugat sempre havia estat lligada a les proves de bicicleta, no obstant això, fa uns dos anys va fer el salt al triatló. Després de passar un any lesionada, Estela Peris va decidir, conjuntament amb l'entrenador del club, provar la distància 70.3 de l'IRONMAN. Peris, que competeix en la categoria 45-49, va enfocar la temporada a participar en la prova que es disputava a Niça, ja que segons el seu entrenador "tenia possibilitats per classificar-me al Mundial", ha afirmat l'atleta. Dit i fet, a la primera IRONMAN 70.3 que disputa la santcugatenca va finalitzar en segona posició de la seva franja d'edat, aconseguint així la classificació per anar a Finlàndia.

Estela Peris ha destacat que part de l'èxit de la classificació recau en escollir una prova que fos més idònia per a les seves característiques. "Jo soc bastant escaladora i vam buscar una prova on el recorregut fos força exigent, i a Niça, en el tram de bicicleta, hi havia 1.500 metres de desnivell positiu", ha explicat Peris.

La santcugatenca es troba ara mateix ultimant els darrers entrenaments previs a la fita. Però abans de viatjar fins al país finlandès, Estela Peris ha fet el triatló de l'Alpe d'Huez, que també és una cursa força exigent pel desnivell que presenta. Ara bé, la prova que l'espera a Lahti a la triatleta és més "plana", factor que la pot deixar un esglaó enrere respecte a les rivals.

Tant Estela Peris com la María Gijón són dues dones que fan aquest esport com a hobby, són 'amateurs', per tant, tenen a banda la seva pròpia feina i horaris. Això fa que poder conciliar la feina, la família i la pràctica esportiva sigui força complex. "T'has d'implicar molt, perquè malgrat que no siguem professionals, fem una mica de vida de professional", ha confessat Peris. La santcugatenca ha explicat que cal molta disciplina per poder aguantar el ritme de la preparació per una prova com és el triatló, i encara més per fer una IRONMAN 70.3, que en té més distància.

Com serà la prova de Lahti?




Mentre que María Gijón veu amb bons ulls el perfil de l'IRONMAN 70.3 de Lahti, Peris és conscient que patirà molt més en ser una prova pensada per a "rodadors" i no tant per a les seves característiques. El Mundial donarà el tret de sortida en les aigües gèlides del llac Vesijärvi, on les triatletes hauran de dur neoprens. Els 90 quilòmetres en bicicleta recorren la regió forestal de Lahti amb un desnivell positiu de 400 metres. Finalment, després de deixar la bici, les esportistes s'hauran d'enfundar les vambes per córrer per la ciutat finlandesa on es coneixerà a la millor triatleta de 70.3 de l'any.




María Gijón

Al final, com a triatleta, vas com escalant, vas posant-te cada vegada reptes més grans i ambiciosos. Jo vaig començar fa sis anys, perquè em vaig apuntar a un sprint, que és com la distància de les distàncies més curtes. Després fa molt temps que faig olímpics, que és com la distància més estàndard i el següent pas gairebé natural, quan ja em vaig sentir com preparada, perquè va anar a fer un mig IRONMAN i et duri més.

Estela Peris

Tot just hem començat aquesta setmana perquè venim també de fer el triatló de l'Alpe d'Huez, que és totalment diferent, que és tot de muntanya, molt desnivell, i ara començarem a fer una preparació més específica per preparar la prova de Lahti, que el tram de bicicleta és més pla. Ara fem un entrenament més de rodatge, molt treball de força també.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.