Les entitats esportives de Sant Cugat, molestes amb el pressupost de 2025

Consideren que la partida pressupostària de 2,7 milions d'euros destinada a l'àrea d'Esports, que es manté respecte al 2024, és insuficient

El Consell Sectorial d'Esports s'ha celebrat a la sala de plens de l'ajuntament / Foto: Cugat Mèdia

El Consell Sectorial d'Esports s'ha celebrat a la sala de plens de l'ajuntament / Foto: Cugat Mèdia

Altres

Publicat dimecres per Pau Vázquez

La Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat (CEESC) i Sant Cugat Creix, les dues associacions que aglutinen la gran majoria d'entitats i clubs de la ciutat, han mostrat el seu malestar davant la partida de 2,7 milions d'euros destinada a Esports en el pressupost municipal de 2025. Consideren que és insuficient i que no s'ajusta a les necessitats de Sant Cugat, i més en un context en què el pressupost ha augmentat dels 144 milions inicials de 2024 als 175 previstos per a l'any que ve. Aquestes queixes les han traslladat les entitats en el Consell Sectorial d'Esports, que s'ha celebrat aquest dimarts a l'ajuntament.

La sessió ha comptat amb una presentació inicial del pressupost feta pel tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, que ha explicat en quina situació econòmica es troba el consistori i les previsions que fan de cara l'any vinent. "Si l'Ajuntament fos una empresa hauríem hagut de fer un ERO", ha remarcat Brugarolas, que ha reconegut que hi ha sectors que "no estan rebent l'atenció" que el govern municipal voldria.

Les entitats esportives consideren que "històricament" no s'ha invertit el que tocava a Sant Cugat, com ha posat sobre la taula el president de Sant Cugat Creix, Miquel Martínez. A més, lamenten que altres partides, com la de Cultura, s'hagi vist incrementada en un percentatge molt superior al d'Esports. Un fet "preocupant", com ha expressat el president de la CEESC, Joan Carles Sada. I és que mentre la partida per Esports passa dels 2,54 milions d'euros del pressupost inicial de 2024 als 2,72 milions de 2025 (+ 7%), la partida de Cultura ha crescut més d'un 30% (de 5,67 a 7,47 milions). Aquest augment, segons explica Burgarolas, es deu, principalment, a la posada en marxa del Teatre de la Unió. "El pressupost ordinari creix de manera captiva. El marge de maniobra és petitíssim", ha apuntat el tinent d'alcaldia. Tot i això, es mostra confiat en poder sortir de la tutela de la Generalitat i tancar 2024 en positiu.

En una intervenció durant el consell, el regidor del PP Alfredo Bergua ha recordat que en el programa electoral de Junts el partit defensava ampliar les inversions en esports. "No pot ser que Esports sempre sigui el que rep", ha subratllat el regidor. Brugarolas ha entomat la crítica. "No estem sent capaços de complir amb el nostre programa electoral".

Una de les subvencions es perdrà

Durant el consell, la regidora d'Esports, Núria Escamilla, ha avançat que es perdrà una de les dues subvencions que estaven pendents de convocar per a les entitats esportives. "És inassumible anar enrere i convocar-ne dues. La voluntat hi era i la confiança que fos així, però no podrà ser". Escamilla sí que ha anunciat que el gener es pagarà la de 2023. Sobre una futura convocatòria, la regidora ha dit que la partida actual "no és suficient per donar suport a les entitats". "Quan puguem augmentar la partida, convocarem les subvencions", ha explicat Escamilla.

En aquest sentit, el regidor del PP Alfrego Bergua ha proposat que el pressupost de la futura convocatòria sigui el doble per compensar. "En això coincidim", li ha contestat Escamilla.

Per altra banda, la regidora ha recordat que finalment mantindran la gratuïtat de les instal·lacions esportives municipals per aquells clubs que organitzin campus. "Hem valorat que, si no es podia donar suport a les entitats, reconsiderar aquesta part", ha apuntat Escamilla. El novembre, la regidora d'Esports va assegurar al programa 'Esport en Marxa' de Cugat Mèdia que s'estava estudiant la possibilitat que els clubs paguessin l'ús de les instal·lacions en activitats de períodes vacacionals com s'havia fet abans de la pandèmia.