De Sant Cugat a París: més enllà dels esportistes olímpics
El testimoni de santcugatencs que han viatjat a París per viure els Jocs Olímpics parlen de seguretat, l'ambient i preus a Cugat Mèdia
Imatge de les vistes de la Torre Eiffel, l'emblema de París / Foto: Cedida
AltresPublicat el 7/agost per Marc Lladó
De Sant Cugat a París hi ha 1.030 quilòmetres en la ruta més curta amb cotxe. A París, la ciutat de l'amor, aquest estiu també és de l'esport i milers d'esportistes que han preparat la vetllada durant mesos esperen complir els seus somnis. La ciutat, però, encara acull a més gent que la visita aprofitant per veure algun d'aquests esportistes a competir. Alguns d'ells, evidentment, són santcugatencs. L'Enric Òdena, la Cora Salas i la Cristina Ibañez han explicat a Cugat Mèdia com es viuen des de dins els Jocs.
La capital francesa s'ha vestit de gala per rebre els Jocs Olímpics, i es nota. Segons han confirmat els testimonis santcugatencs, l'experiència olímpica és "única, màgica i molt positiva", en un entorn preparat per l'ocasió. Coincideixen també, que fa una gràcia especial trobar-se d'altres catalans que s'han desplaçat per seguir els Jocs, aprofitant la proximitat geogràfica dels esdeveniments. "M'ha sorprès positivament l'ambient, la veritat és que repetiria", assegura el pare de família Enric Òdena, qui s'ha pràcticament trobat de cara amb els Jocs Olímpics en un viatge que han fet per lliure. "Hem tingut molta sort, perquè podríem haver-hi anat a parar una setmana abans o després, i ens ho haguéssim perdut".
La santcugatenca Cristina Ibañez amb el peveter olímpic / Foto: Cedida
En termes de seguretat, desplegament a l'alçada
Perquè funcioni un esdeveniment d'aquestes característiques és necessària la participació de molts voluntaris i cossos de seguretat. En aquest sentit, els santcugatencs refermen que "hi ha molta presència de policies als carrers i et sents segur arreu de la ciutat". Cristina Ibañez, mare de l'olímpica Paula Ramírez, visualitza que "la ciutat no està per fer-hi turisme", ja que l'accés a monuments de renom estan prohibits o tancats, per extremar precisament aquesta seguretat. Encara que el turista "turista" hagi evitat anar a la ciutat molta gent ha aprofitat per viure els Jocs i alhora passejar per la ciutat, com és el cas de l'atleta santcugatenca, Cora Salas, qui explica que de quilòmetres n'ha fet uns quants per visitar tots els monuments.
A cada esport, diferències en les entrades i benestar per a l'espectador
París preparada per ensenyar al món les disciplines esportives olímpiques, té una distribució repartida en diferents zones, de manera que no es disputen les disciplines olímpiques en un mateix punt concentrat. Aquest és un punt controvertit que genera diferències entre els estadis. Al Parc des Princes o al Roland Garros Stadium, on es practica futbol i tenis, i ha visitat Enric Òdena amb la seva família, "et sents molt immers i protagonista dels esports que s'hi celebren". Pel que fa a les sessions d'atletisme, Cora Salas es mostra agraïda que l'Estadi de France, on es fa l'atletisme, estigui ple i vibri amb les corredores.
La família d'Enric Òdena al Roland-Garros Stadium / Foto: Cedida
Però, en altres complexos esportius, com és el cas de les piscines de Saint-Denis, on es disputen els exercicis de natació artística, o al camp d'hoquei herba, als afores de París, les condicions podrien ser "millorables". Així ho comenta la Cristina Ibañez: "Hi ha molt mala organització per a la compra d'entrades, surten a una hora i t'has de connectar per comprar-les. Si no tens sort, et quedes sense", i ho referma Guille Carnicer, entrenador del Júnior, comentant que "és decebedor la gestió del ticketing, i et fan comprar entrades de dos partits consecutius, sense deixar-te sortir del recinte, ni accedir a cap zona de bar o pantalles".
Vistes del camp d'hoquei herba olímpic a París, on han competit Bruno Font i Júlia Strappato / Foto: Cedida
Controvèrsia també en si els costos són elevats o no
Opinions de tota mena pel que fa als costos del viatge. L'allotjament és el que amb més previsió es busca. Per reduir costos és molt útil tenir un familiar vivint a París, com és el cas de Salas, qui assegura que "no em podria permetre una setmana aquí si no m'acollís el meu germà". Ser previsora i comprar bitllets de metro al febrer també ha ajudat econòmicament a no viure la inflació de preus pels Jocs. L'allotjament de la Cristina Ibañez, s'allunya de posseir de benestar. "Per un allotjament de 18 metres quadrats, durant sis dies n'he pagat 1.200 euros i està tot molt brut i fet un desastre", assegura ella. Per contra, els supermercats, tant Òdena com Ibañez acorden que estan "bé de preu".
La pujada més forta de preus està en les entrades, que tal com diu Carnicer, "s'han apujat el triple del seu cost habitual". També Ibañez considera que "és un dineral, i no tenim ni seients amb visibilitat".
Cora Salas amb l'Ella Bestué als peus de la Torre Eiffel / Foto: Cedida
Tothom qui viatja a uns Jocs Olímpics, s'omple d'anècdotes i records
"Pujar a la Torre Eiffel i sentir els càntics de volei platja allà al costat", "poder viure els primers Jocs Olímpics trobant-me amb molta gent coneguda", o "que la teva filla s'hagi convertit en un dels esportistes coneguts que ella admirava", són alguns dels bons records que han comentat els testimonis santcugatencs a Cugat Mèdia. Anar-se'n amb bon sabor de boca a dormir, permet fer-ho més plàcidament a qui viatja per assistir a uns Jocs.
DECLARACIONS
Cora Salas
L'experiència és brutal. L'atletsime és màgic i l'estadi estava ple. Hi havia un ambient brutal, amb la gent vibrant a les jornades matinals. És molt emocionant.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Cristina Ibañez
Les entrades han sigut molt difícils de trobar, hi ha molt mala organització amb aquest aspecte. Era una bogeria.
Your browser doesn’t support HTML5 audio