Sant Cugat tindrà un protocol d'actuació contra els maltractaments a infants i adolescents

L'esborrany del document, que abarca l'àmbit dels esports, el lleure i les activitats culturals, s'ha presentat al Consell Sectorial d'Esports


  • Comparteix:

El pla es presentarà entre octubre i novembre / Foto: Cugat Mèdia

El pla es presentarà entre octubre i novembre / Foto: Cugat Mèdia

La ciutat disposarà a partir d'octubre d'un protocol municipal de prevenció dels abusos sexuals i altres maltractaments a infants i adolescents en l'àmbit dels esports, el lleure i les activitats culturals. L'Ajuntament ha presentat l'esborrany del document a les entitats esportives aquest dimarts, en el marc del segon Consell Sectorial d'Esports. El protocol, que compta amb les aportacions de les entitats esportives, dona especial importància a la figura del delegat de protecció. Aquest rol l'assumeix un professional del servei o entitat on es facin activitats amb infants i adolescents per assegurar la capacitat d'escolta i la presa de decisions en la detecció de riscos i maltractaments.

Haurà de ser una persona amb formació específica sobre els maltractaments i tindrà com a funció ser el professional referent del servei o centre amb qui s'ha de contactar davant qualsevol indici de maltractament, assessorar la direcció i professionals del servei sobre com intervenir i com informar i fer un seguiment dels casos detectats.

La iniciativa, que va quedar paralitzada per la pandèmia, arriba a la recta final amb els bon ulls de les entitats esportives. La tècnica de Serveis Socials de l'Ajuntament, Bet Orta, ha posat de relleu la contribució que el delegat de protecció significarà per al teixit associatiu esportiu, cultural i de lleure.

El protocol, que inclourà un decàleg de mesures per minimitzar els riscos, tindrà directrius específiques per a col·lectius de 0 a 4 anys i adolescents. Al Consell Sectorial d'Esports també s'ha exposat, en la mateixa línia, que els Mossos impulsen el Pla de l'Esport per prevenir violències de tot tipus en l'àmbit esportiu sensibilitzant els professionals.

Tres noves comissions

El CSE també ha servit per aprovar la creació de tres noves comissions:

  • Comissió d'estudi per aprovar modificació del reglament del CSE: Formada per la PBSC, la Coordinadora d'Entitats Esportives, Junts, ERC i Vox.

  • Comissió específica sobre els eixos futurs d'acció local en matèria esportiva: Es crea a proposta de la vicepresidència del CSE tirar endavant la proposta de la Coordinadora i SantCugatCreix per revisar el model d'esport escolar, suport a entitats esportives en la promoció, promure un esport de qualitat i consolidar el parc d'equipaments esportius, entre d'altres. Tot plegat, a partir del Pla Estratègic de l'Esport municipal, vigent fins al 2026. La proposta ja va comptar amb el suport plenari de tots els partits a partir d'una moció del PP.

  • Comissió específica de nomenclàtor: Per batejar amb noms els equipaments esportius. Dependrà de la Comisisó de nomenclàtor de l'Ajuntament.


  • Licitació de l'OMET

    Sobre la licitació de l'OMET (Oficina Municipal d'Esport per a Tothom), guanyada per PAIDOS-Fundesplai, el regidor del PP, Alfredo Bergua, ha dit que els plecs "no fan justícia" a un equipament d'aquestes característiques, en només haver-se presentat dues empreses. També ha retret a la regidora d'Esports, Núria Escamilla, haver afirmat en una entrevista a Cugat Mèdia que la impugnació de la licitació per part de TeamPartners, gestors de l'oficina els últims 20 anys, perjudicaria la ciutat. El popular ha demanat a Escamilla que es desculpi per aquestes declaracions "impròpies de la titular d'Esports".

    Escamilla ha declinar respondre-li, el que sí ha fet és anunciar que l'1 d'agost se signaria l'adjudicació del contracte, "si no hi ha recurs". En la mateixa data se signaria el contracte de manteniment i consergeria dels equipaments municipals esportius.

    Altres temes

    El Consell Sectorial d'Esports, d'altra banda, ha aprovat que el president del Mira-sol Baco, Joan Salabert, sigui el representant al Consell de Ciutat, en ser l'única candidatura presentada.

    En el torn de preguntes, les entitats esportives han preguntat quan rebran les subvencions de la temporada 2022-2023. L'Ajuntament ha apuntat que això està pendent de la situació econòmica de l'Ajuntament, però que la nova convocatòria sortirà pròximament.




    Bet Orta

    El delegat ha de ser una persona amb capacitat de decisió, la que pugui liderar una mica que fer en cada cas.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.