SantCugatCreix treballarà en dos nous projectes: un sobre el bon govern en l'àmbit esportiu i un altre sobre lesions en joves

Són dos porjectes concedits per la Unió Europea en el marc del programa Erasmus+


  • Comparteix:

Foto de família dels integrants de SantCugatCreix i altres entitats de la ciutat / Foto: Cugat Mèdia

Foto de família dels integrants de SantCugatCreix i altres entitats de la ciutat / Foto: Cugat Mèdia

SantCugatCreix treballarà des d'aquest any en dos projectes europeus, concedits per la Unió Europea en el marc del programa Erasmus+. Un d'ells és SportBoard, que dona continuïtat al projecte Ethics for Sports (E4S) i que l'associació santcugatenca coordinarà, treballant amb quatre entitats més. L'altra iniciativa és Sonar Injuries, un projecte de prevenció de lesions esportives del qual SantCugatCreix formarà part activa juntament amb set organitzacions més d'arreu d'Europa. Es tracta d'iniciatives, han destacat en una roda de premsa aquest dilluns, que no només estan obertes a les entitats que configuren SantCugatCreix, sinó a tot el teixit associatiu esportiu de la ciutat.

SportBoard

SportBoard es desenvoluparà fins a l'any que ve i, amb un pressupost de 250.000 euros, busca executar "mecanismes innovadors de seguiment i gestió del comportament dels esportistes en la pràctica per oferir un bon govern en l'esport". Així, s'analitzaran comportaments, segmentats en sis categories: assetjament, discriminació, dopatge, abús, violència i arranjament de partits.

El projecte està coordinat per SantCugatCreix i compta també amb la implicació de la facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport de Blanquerna-Universitat Ramon Llull, del Club Anderlini (Itàlia), de l'Ajuntament de Mòdena (Itàlia) i del 'think tank' Sport and Citizenship (França).

El membre de SantCugatCreix Albert Salarich ha posat en valor que SportBoard permetrà seguir "desenvolupant" el projecte E4S. Salarich també ha fet una crida: "Volem obrir aquest coneixement i eines a entitats de la ciutat interessades", independentment si formen o no part de SantCugatCreix.

Sonar Injuries

Pel que fa a Sonar Injuries, es tracta d'un projecte liderat pel Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i que disposa d'un pressupost de 400.000 euros. La iniciativa, de la qual formen part vuit associacions de set països europeus, pretén "potenciar les habilitats educatives i formatives dels entrenadors d'esport base" per prevenir lesions esportives en joves de 10 a 21 anys, posant especial èmfasi en les noies. Per fer-ho, els participants disposaran d'una eina multimèdia per fer el monitoratge.

El director del CEEAF de la UVic, Xavier Penya, ha explicat que el projecte va néixer fent una prova pilot amb SantCugatCreix, una "experiència enriquidora". Arran d'aquella iniciativa, van voler fer un pas més enllà per recollir més dades; alhora, van "detectar països amb problemes similars". Tot plegat ha contribuït a "replicar el projecte internacionalment", fet que ha afavorit tirar-ho endavant des del programa Erasmus+. Tot plegat, ha explicat Penya, va sorgir d'una "necessitat": quan es va crear el CEEAF, amb la desaparició de la Mútua General Esportiva, no era possible fer un cens de les lesions recollides. Amb Sonar Injuries es pretén posar fil a l'agulla en aquest sentit.




Albert Salarich

Volem tornar a obrir el coneixement i eines a les entitats que estiguin interessades, igual que vam fer amb E4S. Està totalment obert.

Xavier Penya

Ens vam adonar que teníem un problema inicial: volíem prevenir les lesions esportives, però era impossible saber quanta gent s'estava lesionant en aquestes edats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.