Melitsina Staniuta (exgimnasta bielorussa): 'No puc tornar al meu país perquè el govern dona suport a Putin'

L'esportista, perseguida pel govern bielorús, fa una masterclass al CAR mentre el Club Gimnàstica Sant Cugat intenta donar-li feina

Altres

Publicat el 6/mar/22 per Joan Garcia

L'exgimnasta bielorussa Melitsina Staniuta ha visitat el Club Gimnàstica Sant Cugat aquest dissabte per fer una masterclass al CAR (Centre d'Alt Rendiment) i on ha demanat ajuda per trobar feina després que hagi marxat de la zona pel conflicte bèl·lic. Staniuta tampoc pot tornar al seu país d'origen, on podria ser detinguda, després de manifestar-se obertament en contra el govern d'Aleksandr Lukaixenko, aliat de Putin. 'No puc tornar a Bielorússia perquè tinc moltes possibilitats d'anar a la presó', assegura. La gimnasta ha guanyat 14 medalles als campionats del món de rítmica i ha disputat dos Jocs Olímpics. El club santcugatenc s'ha ofert per incorporar Staniuta a la seva estructura tècnica, però demana la implicació de l'Ajuntament per solucionar els termes burocràtics del contracte laboral.

Les instal·lacions del CAR han acollit una visita molt especial, barreja d'emotivitat i de gran nivell sentimental. Melitsina Staniuta és un dels molts casos d'esportistes i tècnics bielorussos i russos que s'han quedat sense activitat professional pel veto de les federacions internacionals arran de la guerra d'Ucraïna.

Staniuta està a Barcelona cercant feina, però la seva condició de bielorussa li complica les sortides laborals. Ferma opositora de la guerra a Ucraïna i enfrontada al govern bielorús d'Aleksandr Lukaixenko, no té cap més opció que treballar si no vol tornar a Bielorússia. Per davant té dos mesos intensos per regularitzar la seva situació laboral a casa nostra.

La vida d'aquesta reconeguda gimnasta ha fet un gir de 180 graus sobtadament. Tenia pensat tornar a Bielorússia l'1 de març, però la guerra ja havia començat i no podia tornar perquè el govern bielorús i Lukaixenko donen suport a l'atac a Ucraïna. El motiu de per què no pot tornar, l'explica ella mateixa: "El 2020, durant les eleccions presidencials a Bielorússia, vaig escriure al meu Instagram que estic en contra de la violència perquè hi va haver manifestacions pacífiques durant les eleccions, i els que es van manifestar en contra dels resultats, els posaven a la presó". "Vaig perdre la meva feina a la televisió per criticar l'actual govern" argumenta Staniuta. "No puc tornar a Bielorússia perquè tinc moltes possibilitats d'anar a la presó". Per aquest motiu explica que necessita trobar feina aquí perquè si no en dos mesos, alerta, hauria d'abandonar la Unió Europea.

La coordinadora de l'àrea federada de l'entitat santcugatenca, Esther Escolar, ha obert les portes de l'entitat per fitxar l'exgimnasta bielorussa.

Melitsina Staniuta inicia la seva lluita més personal amb una coreografia mai esperada, plena de tristor pel conflicte ucraïnès, però amb l'esperança de continuar amb els valors esportius que l'han dut a ser una de les figures mundials de la rítmica.








DECLARACIONS

Esther Escolar

Volem veure si la podem acollir legalment a la nostra estructura. Hi ha famílies que la volen acollir a casa seva.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Melitsina Staniuta

Tenia pensat tornar a Bielorússia l'1 de març, però la guerra ja havia començat i per tant ja no podia tornar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Melitsina Staniuta

Durant les eleccions presidencials vaig criticar l'actual govern a la televisió i vaig perdre la meva feina.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Melitsina Staniuta

Ara necessito treballar i sobreviure. Amb el visat turístic només puc estar dos mesos aquí.

Your browser doesn’t support HTML5 audio