Marco Simarro i Ignasi Bea, de la CUP-PC / Foto: Cugat Mèdia

Marco Simarro i Ignasi Bea, de la CUP-PC / Foto: Cugat Mèdia

  • Martí González
  • | el 16/mai/19

Municipalització, cooperativisme i fiscalitat progressiva, propostes econòmiques de la CUP-PC

La CUP-PC centra les seves propostes econòmiques en la municipalització dels serveis bàsics, una política fiscal 'justa i progressiva' i el foment del cooperativisme i no de la competitivitat. Uns eixos que no canvien respecte els que presentaven fa quatre anys i que no han pogut implementar, asseguren, per la 'manca de voluntat' i la 'deixadesa' per part de l'equip de govern.

'Cooperem, no competim' és el lema de la candidatura de cara al seu programa econòmic, que es basa en tres eixos principals. Els ha explicat el número 3 de la candidatura, Marco Simarro, que assegura que 'des del municipalisme hi ha mesures per activar per fer un món més solidari i més just'.

Municipalització de serveis
Un dels exemples principals en aquest sentit és el de la municipalització del servei de l'aigua. Després d''aconseguir' una pròrroga de dos anys per a renovar la concessió del servei a Sorea, els cupaires demanen 'fer un pas més enllà' per internalitzar no només l'aigua, sinó tots els serveis municipals. Que s'estudïi la possibilitat de gestionar-los directament des del consistori 'per una qüestió de democratització i d'accés' a aquests serveis. Les escoles bressol, els residus i la xarxa energètica són alguns dels serveis que la candidatura proposa internalitzar.

Fiscalitat progressiva
La CUP-PC reivindica el carnet de renda, que impostos taxes i preus públics, a més de sancions, es paguin en funció de la renda. No entenen, asseguren, que es bonifiqui totes les famílies nombrosos sense tenir en compte el seu nivell d'ingressos.

Economia cooperativa
La candidatura aposta per fomentar 'un altre tipus d'economia' basada en el cooperativisme i la solidaritat. En aquest sentit, proposen un consell d'economia social i solidària, a més d'afavorir els comerços locals i no les franquícies i les grans superfícies. Volen crear, també, una taula de comerç local amb tots els agents implicats per a impedir que aquest tipus de comerç no marxi de la ciutat.

Crítiques a la gestió de l'últim mandat
L'encara regidor de la CUP-PC Ignasi Bea ha recordat que els tres eixos són 'més vigents que mai' i critica la 'manca de voluntat' i la 'deixadesa' de l'equip de govern per no tirar endavant algunes d'aquestes polítiques, algunes d'elles aprovades pel ple. Bea situa el cas de la municipalització de l'aigua com a 'paradigmàtic' i explica que el govern té una 'manca de voluntat' i una 'política de dilació' per 'xutar la pilota endavant' i que s'hagi de renovar la concessió. També són crítics amb la 'tarifació social amb què s'omplen la boca' i amb la 'política de titulars' i amb el fet que no s'hagi implementat el carnet de renda. A més, asseguren que, tot i que el govern ha estat 'receptiu' amb les propostes cupaires, no s'han implementat. 'Només es fa promoció d'un tipus d'economia', argumenta.

Finalment, reclamen l'estudi de la precarietat laboral a la ciutat que 'no s'ha fet' tot i, també, aprovar-se.


NOSALTRES

Cugat.cat
Entitat Pública Empresarial Local Cugat.cat (Ajuntament de Sant Cugat)

Adreça: Plana de l'Hospital, 12-14
08172 Sant Cugat del Vallès

Contacte

Telèfon: (+34) 93 590 34 34

WhatsApp: 673 172 075

Email: info@cugat.cat