Els ciberatacs als mòbils baten rècords: com podem protegir-nos?
El 77% dels usuaris d'internet estan preocupats per la seguretat digital, però el 60% admet que no en sap prou
Imatge d'un missatge d'una estafa bancària / Foto: Cedida
PodcastPublicat avui, a les 06:00 per Alba Triadó
Cada vegada fem més vida digital: comprem per internet, gestionem comptes bancaris des del mòbil i compartim informació personal a les xarxes socials. Però, fins a quin punt som conscients dels riscos que comporta aquesta exposició? Segons l'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), el 77% dels usuaris d'internet estan preocupats per la seva privacitat, però, al mateix temps, el 60% reconeix que té pocs coneixements sobre ciberseguretat. Aquesta manca d'informació ens fa vulnerables als ciberatacs, que han assolit rècords en els últims mesos, especialment als telèfons mòbils.
Escolta-ho
Per parlar d'aquesta problemàtica, el magazín 'Faves comptades' ha entrevistat Helena Rifà, professora dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), directora del màster en Ciberseguretat i Privacitat i participant en la Càtedra Artemisa de Ciberseguretat. Rifà ha explicat que els telèfons mòbils s'han convertit en un objectiu prioritari per als ciberdelinqüents perquè, tot i la seva importància en el nostre dia a dia, sovint estan menys protegits que els ordinadors.
"Els coneixements en ciberseguretat no han de ser molt tècnics, però és essencial tenir consciència del perill i aplicar el sentit comú", ha assenyalat Rifà. La professora ha destacat errors comuns, com no llegir els permisos de les aplicacions abans d'instal·lar-les o clicar en enllaços sospitosos sense verificar-ne la procedència. Segons Rifà, aquests errors poden exposar les nostres dades personals a atacs de phishing o a la instal·lació de programari maliciós.
Consells per a protegir-nos
Un dels consells clau per protegir-nos és reiniciar el mòbil almenys un cop per setmana per esborrar qualsevol software maliciós que pugui haver quedat a la memòria del dispositiu. A més, recomana no seguir enllaços rebuts per missatges o correus electrònics, sinó accedir directament a les aplicacions oficials de serveis bancaris o altres plataformes.L'enquesta del CIS també alerta que els joves d'entre 25 i 34 anys són el grup més afectat per les estafes digitals. "Encara que siguin nadius digitals, no han crescut amb una educació en ciberseguretat, per la qual cosa s'exposen més a aquests perills", ha explicat Rifà. Per aquest motiu, defensa la necessitat d'introduir coneixements bàsics de ciberseguretat a l'educació secundària, i fins i tot a primària, perquè els infants ja fan servir dispositius des de ben petits.
Finalment, Rifà ha remarcat que cal un canvi de mentalitat per prioritzar la seguretat davant la immediatesa i la comoditat. "Massa sovint cliquem 'acceptar' sense llegir, instal·lem aplicacions sense revisar els permisos i confiem en enllaços fraudulents. Amb una mica de prevenció i sentit comú, podem reduir significativament els riscos", ha assegurat.