Starship: prova i error fins arribar a la Lluna

L'astrofísic i divulgador Joan Anton Català reflexiona sobre els avenços i la política espacial d'Elon Musk

Simulació artística d'una nau Starship d'SpaceX a la Lluna / Foto: NASA

Podcast

Publicat avui, a les 06:00 per Sara Bella

Arran de l'explosió de la nau Starship d'Space X, el 16 de gener, en el seu setè enlairament, l'astrofísic i divulgador científic santcugatenc Joan Anton Català ha explicat que l'empresa d'Elon Musk segueix un model de prova i error, on els prototips de les naus exploten sovint, sense que això es consideri un fracàs.

Escolta-ho


L'objectiu és aprendre de cada prova i millorar, la qual cosa ha revolucionat la indústria aeroespacial, reduint els costos i accelerant el procés d'innovació. Sense anar més lluny, tot i que la Starship va explotar en el seu últim vol, el coet principal va aterrar amb èxit, i això ha suposat un gran avenç en la reutilització de tecnologia espacial.

De fet, la reutilització dels coets és fonamental per abaixar els costos dels llançaments, i es preveu que en el futur els preus dels nanosatèl·lits siguin tan baixos que qualsevol persona podrà permetre's enlairar-ne un, segons ha explicat Català al magazín 'Faves comptades' de Ràdio Sant Cugat.

La missió Artemis III de la NASA

Respecte a aquesta missió, que compta amb la col·laboració d'SpaceX, Català ha recordat que els seus objectius principals són provar noves naus i tecnologies que permetin explorar Mart, així com establir una presència contínua a la Lluna per avançar en la ciència i preparar les bases per a l'exploració de Mart. Segons Català, tot i que la previsió inicial era desenvolupar la missió l'any 2027, la NASA ha anunciat que aquesta es podria endarrerir fins al 2028.

Elon Musk i la política espacial als Estats Units

L'expert considera que Musk comparteix una visió nacionalista i materialista de l'espai, que prioritza l'explotació de recursos i el domini de la Lluna per part dels Estats Units. Una visió que resulta preocupant, pel seu paral·lelisme amb la política colonialista, on l'espai seria 'patrimoni' només d'alguns països.

Un altre factor que afegeix pressió als plans dels Estats Units és la rivalitat amb la Xina, que també té l'objectiu de portar astronautes a la Lluna abans de la dècada de 2030. Aquesta competència pot accelerar els plans espacials dels Estats Units, tot i els endarreriments que s'estan produint.