El Sincrotró ALBA: Un aliat per la conservació del patrimoni cultural i artístic
Glòria Molina, doctora en Física i Història de l'Art, explica com el Sincrotró ALBA ajuda a preservar i entendre millor les obres d'art

La Creu de Terme s'ha restaurat al CRBMC / Foto: Ajuntament Sant Cugat
PodcastPublicat el 27/gener per Alba Triadó
El Sincrotró ALBA no només és una eina clau per a la ciència i la medicina, sinó que també s'ha convertit en un aliat imprescindible en l'estudi i conservació del patrimoni cultural i artístic. Glòria Molina, doctora en Física i Història de l'Art, ha explicat al magazín 'Faves comptades' com la llum de sincrotró s'utilitza per analitzar i preservar obres d'art, des de vitralls medievals fins a les dents de llet trobades a jaciments ibers.
Escolta-ho
La llum permet conèixer els materials i les tècniques que s'han utilitzat en la seva elaboració i possibilita fer una intervenció adequada a les necessitats de la peça, assegura Molina. Aquesta tecnologia d'avantguarda permet als investigadors examinar la composició química i l'estructura dels materials amb una precisió sense precedents, obrint noves vies per a la conservació i l'estudi del nostre llegat artístic i històric. Aquesta llum es podria fer servir, per exemple, per restaurar peces com la Creu de Terme, restaurada recentment pel Centre de Restauracions de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).
Glòria Molina, doctora en Física i Història de l'Art / Foto: Cugat Mèdia
Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 h a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe