El pessebre: la tradició més genuïna de Nadal
L'historiador Joan Troyano ha passat pel 'Connectats' per parlar d'aquesta tradició i de la seva particular implicació
Pessebre de Joan Troyano, guardonat amb la Menció Especial a la categoría artística, al Concurs de Pessebres de Sant Cugat 2023 / Foto: Cedida per Joan Troyano
PodcastPublicat avui, a les 06:00 per Joan Muñoz
Els pessebres són la tradició nadalenca que millor representa l'essència d'aquesta festivitat. Aquest costum, que simbolitza el naixement de Jesús, té les seves arrels a Itàlia, on Sant Francesc d'Assís va crear el primer pessebre vivent al segle XIII. A Catalunya, els betlems van arribar al segle XVIII, i ràpidament es van convertir en una part fonamental de les celebracions de Nadal. Amb el pas dels anys, la tradició ha evolucionat i ja podem trobar una gran varietat de pessebres, des dels clàssics de figures de fang fins als vivents. A més, alguns d'ells incorporen elements contemporanis, reflectint la societat actual i les seves inquietuds.
Escolta-ho
L'historiador Joan Troyano a l'estudi de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia
A Sant Cugat, la tradició dels pessebres es manté ben viva gràcies al concurs de pessebres organitzat per l'Ateneu Santcugatenc, que se celebra des de 2013. L'historiador i actual guanyador de la menció especial, a la categoria artística del concurs, Joan Troyano, ha passat pel 'Connectats' per compartir la seva visió sobre la importància dels pessebres en la cultura catalana i per parlar com s'ha implicat ell amb aquesta tradició.