Identifiquen un marcador que permet diferenciar la celiaquia de la sensibilitat al gluten

Aquesta troballa d'investigadors de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa és útil per als pacients que ja han iniciat una dieta sense gluten


  • Comparteix:

La malaltia celíaca o celiaquia és una malaltia autoimmunitària crònica que afecta principalment a l'intestí prim / Foto: CC0 1.0

La malaltia celíaca o celiaquia és una malaltia autoimmunitària crònica que afecta principalment a l'intestí prim / Foto: CC0 1.0

Un equip de recerca del Servei de l'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa ha fet un avenç significatiu en el diagnòstic de la malaltia celíaca. La troballa, publicada a la revista 'Nutrients', permet diferenciar amb precisió la celiaquia de la sensibilitat al gluten no celíaca en pacients que ja segueixen una dieta sense gluten, obrint noves possibilitats per al diagnòstic i tractament d'aquestes patologies. Tot plegat ho han explicat al magazín 'Faves comptades' el doctor Albert Martín, metge adjunt al servei i investigador principal de l'estudi i la doctora Maria Esteve, adjunta al mateix servei.

ESCOLTA-HO


Els investigadors han demostrat que un tipus específic de cèl·lules, conegudes com a limfòcits gamma delta, poden actuar com a biomarcador clau per diferenciar la malaltia celíaca de la sensibilitat al gluten no celíaca. Aquestes cèl·lules es troben elevades en la mucosa duodenal dels pacients celíacs, fins i tot després de dos anys seguint una dieta sense gluten.

Importància del diagnòstic precís

La doctora Esteve destaca la importància d'aquesta troballa: "Quan fem una biòpsia duodenal i aquest marcador està elevat, el diagnòstic de malaltia celíaca és pràcticament segur."

Aquest avenç és especialment rellevant per a aquells pacients que ja han iniciat una dieta sense gluten abans de consultar un especialista, una situació cada cop més freqüent, segons apunten els doctors.

Diferències entre celiaquia i sensibilitat al gluten

El doctor Martín, investigador principal de l'estudi, explica que la celiaquia i la sensibilitat al gluten no celíaca tenen mecanismes diferents: "En la celiaquia podem trobar uns canvis a la mucosa intestinal i uns canvis a la sang, que en els casos de la sensibilitat al gluten no veiem."

Aquesta distinció és crucial, ja que els pacients celíacs requereixen una dieta sense gluten molt més estricta per evitar complicacions a llarg termini, com malabsorció de nutrients o, fins i tot, el risc poc freqüent de desenvolupar malalties com el limfoma intestinal.

Impacte en la pràctica clínica

La nova tècnica de diagnòstic ha estat ben rebuda per la comunitat mèdica. Segons han explicat els investigadors, molts hospitals de Catalunya ja estan incorporant aquest mètode a la seva pràctica rutinària. Els experts assenyalen que ara l'objectiu és internacionalitzar l'ús d'aquest marcador per beneficiar pacients amb malaltia celíaca arreu del món.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.