Llei de la Segona Oportunitat: un salvavides per començar de nou sense deutes

L'advocat Ignasi de Roa explica els beneficis i requisits d'aquesta normativa que permet exonerar deutes a particulars, autònoms i petits empresaris

Dues persones encaixant les mans en senyal d'haver arribat a un acord / Foto: Freepik

Podcast

Publicat el 12/des/24 per Alba Triadó

La Llei de la Segona Oportunitat, aprovada el 2015, ofereix una segona vida financera a aquelles persones que no poden fer front als seus deutes. Aquest mecanisme legal, encara força desconegut malgrat tenir gairebé una dècada de vigència, permet a particulars, autònoms i petits empresaris començar de zero en determinades circumstàncies. Ignasi de Roa, advocat especialitzat en aquesta matèria del bufet Colorado & de Roa de Sant Cugat, explica al magazín 'Faves comptades' els detalls d'un procediment que, tot i la seva utilitat, encara genera dubtes i desconeixement.


En què consisteix la llei?

La Llei de la Segona Oportunitat és un mecanisme que permet a una persona renegociar o eliminar parcialment o completament els deutes que té i als quals no pot fer front sempre que compleixi una sèrie de requisits. Aquest procediment està pensat perquè aquestes persones puguin superar una situació d'insolvència greu o de fallida. Segons l'advocat, "és una eina que possibilita començar de zero" i que "és especialment útil per a persones que han avalat empreses que han fet fallida o que acumulen crèdits petits que es fan insostenibles."

Qui es pot acollir a aquesta llei?

  • Particulars amb deutes acumulats.
  • Autònoms i petits empresaris que han avalat els seus negocis fallits.
  • Persones que no poden assumir préstecs que han generat càrregues excessives.

  • El requisit principal per acollir-se a aquesta llei és ser deutor de bona fe. Això implica:
  • No haver estat condemnat per delictes econòmics o fraus tributaris en els darrers 10 anys.
  • No haver comès endeutaments irresponsables, com demanar crèdits per luxes innecessaris.

  • Quins deutes es poden exonerar?

    La llei distingeix entre deutes exonerables i no exonerables:
  • Deutes exonerables: crèdits bancaris, préstecs personals i altres obligacions financeres privades.
  • Deutes no exonerables: pensions alimentàries, sancions tributàries o de la Seguretat Social (amb límits de fins a 10.000 euros) o derivats de condemnes penals.

  • L'expert explica que la reforma de 2022 va introduir limitacions més estrictes en alguns casos. Tot i això, "la majoria dels deutes habituals poden ser exonerats, ajudant les persones a alleugerir una càrrega insostenible"

    Ignasi de Roa, advocat del bufet Colorado & de Roa de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia



    Passos del procediment

    El procés varia segons si la persona té o no béns actius:
  • Concurs sense massa: destinat a persones sense propietats significatives. És més ràpid, amb una durada d'entre 6 i 8 mesos.
  • Concurs amb massa: per a aquells amb béns que es poden vendre per liquidar part del deute. Pot allargar-se més d'un any.

  • Augment de beneficiaris

    L'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha registrat un augment significatiu en el nombre de beneficiaris d'aquesta llei. Si el primer any d'aplicació es van acollir 1.369 persones, el 2020 la xifra va arribar a 8.5071.

    No obstant això, aquestes xifres encara queden lluny de les d'altres països europeus. El mateix any, Alemanya va registrar 81.000 beneficiaris i França 108.0001.

    De Roa assenyala que la reforma de la llei concursal del setembre de 2022 que ha reduït els tràmits i agilitzat el procediment ha contribuït a l'augment de sol·licituds.

    L'advocat adverteix que, en molts casos, les persones "tiren endavant sense afrontar el problema, i això només empitjora la situació amb interessos, i recàrrecs". La clau, segons l'expert, és conèixer l'existència de la llei i consultar professionals especialitzats per valorar les opcions.