La intel·ligència artificial revoluciona l'enginyeria de proteïnes

Juan Jesús Pérez (UPC) explica al 'Faves comptades' l'impacte del Premi Nobel de Química 2024 en el desenvolupament de nous fàrmacs i vacunes

Medalla al Premi Nobel de Química / Foto: Adam Baker CC BY 2.0

Podcast

Publicat diumenge per Alba Triadó

La recerca en enginyeria de proteïnes ha fet un salt de gegant amb el Nobel de Química atorgat a David Baker, Demis Hassabis i John Jumpe. El professor de la UPC Juan Jesús Pérez, ha passat pel magazín 'Faves comptades' per explicar com l'ús de la intel·ligència artificial obre noves vies per a la medicina i la indústria química sostenible.

Escolta-ho


Premi Novel de Química

Aquest octubre, la Reial Acadèmia Sueca de Ciències ha premiat amb el Nobel de Química tres científics que han marcat un punt d'inflexió en l'enginyeria de proteïnes. David Baker ha aconseguit dissenyar noves proteïnes que no existeixen a la natura, mentre que Demis Hassabis i John Jumper han creat una intel·ligència artificial capaç de predir les seves estructures tridimensionals amb una precisió i velocitat sense precedents.

Juan Jesús Pérez, professor del Departament d'Enginyeria Química de la UPC, ha recordat que "durant 50 anys hem estat intentant desxifrar estructures de proteïnes amb mètodes tradicionals, però ara, gràcies a la IA, s'ha passat d'entendre'n unes 500 a predir-ne més de 200 milions."

Juan Jesús Pérez, professor de la UPC, a les instal·lacions de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia



Un gran descobriment

El gran avenç d'aquesta troballa radica en les aplicacions que permetrà tant en biomedicina com en el desenvolupament de nous materials. Les proteïnes, descriu Pérez, actuen com màquines moleculars que compleixen funcions clau dins dels organismes vius, com transportar oxigen o enviar senyals per al creixement cel·lular. L'enginyeria de proteïnes permet manipular aquestes molècules per millorar o dissenyar-ne noves funcions.

Segons el professor de la UPC, el que ha aconseguit la IA és superar la complexitat del plegament proteic, un problema que fins ara requeria més capacitat computacional de la que es podia assolir. Aquest avenç permetrà descobrir nous fàrmacs amb molta més celeritat, així com "dissenyar antibiòtics per combatre la resistència bacteriana".

Juan Jesús Pérez també ha destacat la importància que tindran aquestes troballes en altres àmbits, com la indústria química i farmacèutica, i especialment per a la producció de vacunes.

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe.