Per què es torna a parlar de la poliomielitis?

La tertúlia del 'Faves comptades' aborda la situació d'aquesta malaltia en el Dia Mundial de la Poliomielitis


  • Comparteix:

Una sanitària vacunant un infant / Foto: ACN

Una sanitària vacunant un infant / Foto: ACN

Cada 24 d'octubre es commemora el Dia Mundial de la Poliomielitis, una malaltia infecciosa aguda que afecta el sistema nerviós i provoca paràlisi. Es tracta d'una patologia que afecta principalment els infants i que es pot adquirir a través d'aliments o d'aigua contaminats i, en alguns casos, pot provocar paràlisi. Tot i que a Europa es considera erradicada des del 2002 gràcies a les campanyes de vacunació sistemàtica, iniciades l'any 1963, les autoritats insisteixen que no s'ha d'abaixar la guàrdia. De fet, aquest setembre Salut ha detectat la presència del virus de la pòlio en aigües residuals del Besòs. Fruit d'això, el departament ha instat a la vacunació de tots els nens de 6 a 8 anys de l'àrea de Barcelona amb la quarta dosi contra la pòlio. Una de les entitats que lluita per erradicar aquesta malaltia és el Rotary Club a través de diferents iniciatives per recaptar fons per aconseguir vacunes per a infants d'arreu del món. De tot plegat, n'ha parlat la governadora del Districte 2202 del Rotary Internacional, la santcugatenca Montse Moral, a la tertúlia del 'Faves comptades', acompanyada per Àgata Guinó, periodista i directora adjunta del 'TOT Sant Cugat', Laia Coronado, periodista a 'elCugatenc' i Eduard Jener, activista cultural i crític d'arts escèniques.

ESCOLTA-HO


Preocupació per la síndrome postpòlio

Més enllà d'aconseguir fons per comprar vacunes per immunitzar la població infantil d'arreu del món, el Rotary Sant Cugat es planteja el repte d'aconseguir un registre de les persones afectades per la síndrome de postpòlio a la ciutat. Moral, ha dit que per ara en comptabilitzen 13, però que estan convençuts que n'hi ha moltes més. De fet, a Catalunya, segons les dades disponibles, hi ha entre 1.500 i 5.800 persones que poden arribar a tenir la síndrome postpòlio amb diferents graus d'evolució i de seqüeles.

Aquesta síndrome es presenta com un deteriorament funcional progressiu que pot aparèixer algunes dècades després d'haver patit un episodi agut de poliomielitis amb seqüeles motores. El cansament i la debilitat muscular i articular en són els símptomes principals. El problema, segons la governadora, és que moltes persones ni tan sols saben que van patir la pòlio d'infants i que, per tant, és difícil de detectar.

Objectiu: erradicar la malaltia

Per continuar conscienciant la societat de la necessitat de vacunar la població per arribar a l'erradicació total de la malaltia i aconseguir fons per pagar les injeccions, l'entitat fa diverses activitats a la ciutat. Aquest diumenge seran a la fira d'entitats de la Festa de Tardor amb persones afectades per la síndrome postpòlio per donar veu a la malaltia. En aquest espai hi haurà una guardiola per col·laborar en el finançament de les vacunes. En aquest sentit, Moral ha explicat que han engegat la campanya 'Un cafè salva una vida', ja que amb 1,5 euros, es poden pagar les tres vacunes necessàries per garantir la immunització.

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 h a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.