ESCOLTA-HO
La missió pretén determinar si Europa pot ser habitable i, per tant, si podria tenir les condicions necessàries per albergar vida, explica Català. Tot això és fruit de la singularitat d'aquest satèl·lit: "Té una coberta gelada de gel d'aigua de quilòmetres de gruix, potser 20 quilòmetres de gruix, i per sota hi té un oceà d'aigua líquida salada global, com a mínim amb dos cops tota l'aigua que hi ha a la Terra", detalla. Aquesta característica, juntament amb la detecció de guèiser d'aigua, fa d'Europa un objectiu prioritari en la cerca de vida extraterrestre.
Una missió pionera i ambiciosa
Per a l'astrofísic, Europa Clipper és "una de les missions més ambicioses de la NASA en l'àmbit de l'exploració planetària". La nau, que s'espera que arribi al sistema jovinià el 2030, orbitarà al voltant de Júpiter i realitzarà una sèrie de vols propers a Europa per estudiar-ne la composició del gel, el camp magnètic i l'estructura interna de l'oceà que es creu que s'amaga sota la superfície glaçada.Es tracta de la primera missió enviada específicament per estudiar aquesta lluna de Júpiter. Per fer-ho, la nau està equipada amb una àmplia gamma d'instruments científics, incloent un radar capaç de penetrar la capa de gel, càmeres amb llum visible i infraroja, instruments per a l'anàlisi química dels gasos i equips per mesurar canvis en el camp magnètic.
Buscant indicis de vida microbiana
L'objectiu principal és coneixer quines són les condicions d'Europa i obtenir dades que puguin indicar la presència de vida microbiana. "Si es confirmés l'existència de vida a Europa, seria un descobriment transcendental que canviaria la nostra visió del cosmos", afirma el divulgador.Implicacions per a la cerca de vida extraterrestre
Europa Clipper representa un pas significatiu en la cerca de vida fora de la Terra. "Hi ha científics que pensen que Europa segurament és un entorn més idoni per la vida actual que no pas Mart", explica Català. És per això que, segons l'astrofísic, aquesta missió "podria ser clau per respondre una de les preguntes més antigues i fascinants de la humanitat: estem sols a l'univers?"Amb aquesta missió, la NASA obre noves possibilitats en l'exploració espacial i en la comprensió de les condicions necessàries per a l'existència de vida en altres mons. Els resultats d'Europa Clipper podrien redefinir la percepció de la vida a l'univers i impulsar futures missions d'exploració espacial.
Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.