La NASA llança la missió Europa Clipper per buscar vida en una lluna de Júpiter

L'astrofísic Joan Anton Català explica al 'Faves comptades' la importància d'aquesta missió per a l'exploració espacial


  • Comparteix:

Il·lustració de la nau espacial Europa Clipper sobre la superfície d'Europa, una de les llunes de Júpiter / Foto: NASA/JPL-Caltech

Il·lustració de la nau espacial Europa Clipper sobre la superfície d'Europa, una de les llunes de Júpiter / Foto: NASA/JPL-Caltech

La NASA ha iniciat aquest dilluns la missió Europa Clipper, una de les més esperades dels últims anys, amb l'objectiu d'explorar Europa, una de les llunes de Júpiter. L'objectiu és investigar si aquest satèl·lit pot albergar condicions favorables per a la vida. L'astrofísic i divulgador científic Joan Anton Català ha detallat els aspectes més rellevants d'aquesta missió al programa 'Faves comptades' de Ràdio Sant Cugat.

ESCOLTA-HO


La missió pretén determinar si Europa pot ser habitable i, per tant, si podria tenir les condicions necessàries per albergar vida, explica Català. Tot això és fruit de la singularitat d'aquest satèl·lit: "Té una coberta gelada de gel d'aigua de quilòmetres de gruix, potser 20 quilòmetres de gruix, i per sota hi té un oceà d'aigua líquida salada global, com a mínim amb dos cops tota l'aigua que hi ha a la Terra", detalla. Aquesta característica, juntament amb la detecció de guèiser d'aigua, fa d'Europa un objectiu prioritari en la cerca de vida extraterrestre.

Una missió pionera i ambiciosa

Per a l'astrofísic, Europa Clipper és "una de les missions més ambicioses de la NASA en l'àmbit de l'exploració planetària". La nau, que s'espera que arribi al sistema jovinià el 2030, orbitarà al voltant de Júpiter i realitzarà una sèrie de vols propers a Europa per estudiar-ne la composició del gel, el camp magnètic i l'estructura interna de l'oceà que es creu que s'amaga sota la superfície glaçada.

Es tracta de la primera missió enviada específicament per estudiar aquesta lluna de Júpiter. Per fer-ho, la nau està equipada amb una àmplia gamma d'instruments científics, incloent un radar capaç de penetrar la capa de gel, càmeres amb llum visible i infraroja, instruments per a l'anàlisi química dels gasos i equips per mesurar canvis en el camp magnètic.

Buscant indicis de vida microbiana

L'objectiu principal és coneixer quines són les condicions d'Europa i obtenir dades que puguin indicar la presència de vida microbiana. "Si es confirmés l'existència de vida a Europa, seria un descobriment transcendental que canviaria la nostra visió del cosmos", afirma el divulgador.

Implicacions per a la cerca de vida extraterrestre

Europa Clipper representa un pas significatiu en la cerca de vida fora de la Terra. "Hi ha científics que pensen que Europa segurament és un entorn més idoni per la vida actual que no pas Mart", explica Català. És per això que, segons l'astrofísic, aquesta missió "podria ser clau per respondre una de les preguntes més antigues i fascinants de la humanitat: estem sols a l'univers?"

Amb aquesta missió, la NASA obre noves possibilitats en l'exploració espacial i en la comprensió de les condicions necessàries per a l'existència de vida en altres mons. Els resultats d'Europa Clipper podrien redefinir la percepció de la vida a l'univers i impulsar futures missions d'exploració espacial.

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.