Un incendi de sisena generació és possible a Collserola
En aquests primers cinc mesos de l'any, a Collserola ja s'han cremat més hectàrees que durant tot l'any passat
El risc d'incendis s'ha vist incrementat pel canvi climàtic / Foto: ACN
PodcastPublicat el 10/jun/21 per Nora Tarnow
Els incendis de sisena generació són una amenaça real des de fa pocs anys. Ja han passat a països com Portugal i Grècia i els experts asseguren que també és possible que pugui passar a Collserola. Per conèixer en quin estat es troba el parc actualment i per entendre com es pot prevenir un incendi d'alta intensitat, Cugat Mèdia parla amb el cap de secció del Servei de Medi Natural i Territori del Parc Natural de Collserola i responsable de prevenció d'incendis del parc, Joan Capdevila; amb el sergent del GRAF (Grup d'Actuacions Forestals), Emili Dalmau; i amb la regidora de Sostenibilitat i comissionada per a l'Emergència Climàtica de l'Ajuntament de Sant Cugat, Alba Gordó, en una tertúlia radiofònica dedicada al Medi Ambient.
Escolta-ho
Després de l'incendi de dimarts a Collserola, en els cinc mesos de l'any, a la serra entre Barcelona i Sant Cugat ja s'han cremat més hectàrees que durant tot l'any passat, tot i que el 2020 va ser un any excepcional. Aquesta situació encara podria empitjorar més si es produís al parc un incendi d'una intensitat tan alta que superés la capacitat d'extinció, que són els anomenats incendis de sisena generació. En aquests casos, la prevenció és essencial.
Un estudi del cos de bombers de la Generalitat apunta que el pitjor escenari que es podria donar a Collserola seria que l'incendi comencés a El Papiol, ja que la serra cremaria sencera. Per evitar-ho, Joan Capdevila, responsable de prevenció d'incendis del parc de Collserola, recalca que cal destinar més recursos a la gestió forestal i fer pedagogia a la ciutadania. A més, insisteix en que hi ha situacions on s'ha de prioritzar perquè no hi ha recursos per a tot. Segons Capdevila, cal eliminar primer aquells escenaris més crítics i, a partir d'aquí, seguir avançant.
La comissionada per a l'Emergència Climàtica de l'Ajuntament de Sant Cugat, Alba Gordó, alerta que, ara per ara, a Collserola "estem alimentant un monstre" ja que tenir boscos molt frondosos i amb poca gestió forestal suposa un risc. D'aquesta manera, els entrevistats plantegen que hi hauria d'haver un debat a la societat que plantegés si preferim tenir boscos molt verds però sense massa gestió o un paisatge més rural amb menys risc d'incendis.
Durant la tertúlia també s'ha comentat que el canvi climàtic augmenta el risc d'incendis i, per tant, els processos de prevenció s'han d'accelerar. El sergent del GRAF, Emili Dalmau, considera que les actuacions han de ser més flexibles, han de poder oferir una resposta més ràpida i que els mitjans s'haurien de prioritzar abans del moment dels fets, perquè la decisió no recaigui exclusivament en els bombers.
Per millorar la situació, els reptes que plantegen els entrevistats són protegir les zones urbanes dels incendis, establir taules de debat i conscienciar la societat per saber com s'han d'autoprotegir i com han d'actuar en cas d'un incendi.
DECLARACIONS
Emili Dalmau
El canvi climàtic ens està portant a treure els boscos de Catalunya a fora del seu rang climàtic, el percentatge diguem de combustibles està molt per sobre de lo normal i a través d'això es pot anar desenvolupant un incendi d'altíssima intensitat i ja anem a parar diguem a incendis diguem totalment fora de control que seria la sisena generació que és capaç de variar la meteorologia del seu voltant.
Your browser doesn’t support HTML5 audio