Ha arribat l'hora de la transició alimentària?
Cugat Mèdia estrena l'especial Medi Ambient amb un debat sobre la necessitat de canviar el model alimentari
La cooperativa L'Ortiga treballa des del 2009 les terres de Can Monmany / Foto: Lluís Llebot
PodcastPublicat el 5/mai/21 per Alba Triadó
L'agricultura industrial genera un terç del total de les emissions mundials dels gasos d'efecte hivernacle. Dades com aquesta posen sobre la taula la necessitat de canviar cap a un model de producció alimentària més sostenible i saludable, basat en el consum d'aliments de temporada i de proximitat. Durant el confinament per la Covid-19 el volum de compra a través de Circuits Curts de Comercialització i els canals de venda directa s'han incrementat. A Sant Cugat, bona part de la ciutadania ha apostat per productes de proximitat, molts d'ells cultivats a la serra de Collserola. Aquest canvi d'hàbits ha arribat per quedar-se? Ha arribat el moment de fer la transició alimentària? Cugat Mèdia en parla amb la regidora de Sostenibilitat i comissionada per a l'Emergència Climàtica de l'Ajuntament de Sant Cugat, Alba Gordó, i amb el cap del servei de Medi Natural del Parc Natural de Collserola, Joan Vilamú.
Escolta-ho
El Parc Natural de la Serra de Collserola fa anys que està immers en un procés de dinamització agroecològica que s'ha vertebrat sota el paraigua del projecte Alimentem Collserola, del qual també en forma part l'Ajuntament. El cap del servei de Medi Natural del parc, Joan Vilamú, aposta per impulsar l'agricultura en aquest espai, que durant les últimes dècades "ha perdut molta superfície dedicada al cultiu". Més enllà del creixement de les zones industrials, que són de difícil recuperació, l'abandonament de les terres per part dels pagesos ha fet que el bosc hagi guanyat terreny al sòl agrari. "Moltes zones agrícoles que havien estat cultivades fins fa relativament pocs anys al mig del parc, s'han anat emboscant i embardissant. Aquestes terres encara som a temps de recuperar-les" apunta Vilamú. "Hem de tornar l'activitat agropecuària a les finques abandonades. La gent dels municipis de l'entorn del parc està totalment desvinculada del món agrari" reivindica Vilamú.
Un dels objectius del consorci és recuperar superfície agrícola per augmentar la biodiversitat. De fet, no només la fauna i la flora en sortirien beneficiats, sinó que la recuperació del paisatge en mosaic, amb un equilibri dels paisatges cultivats i forestals, és fonamental en la lluita contra els incendis de nova generació.
Per la seva banda, el consistori ha inclòs la transició alimentària com un dels sis eixos que vertebren el Pla d'Emergència Climàtica. Entre els objectius principals d'aquesta estratègia, el govern s'ha compromès a incrementar l'activitat agroecològica del municipi, promoure el consum agroecològic, fomentar l'horticultura ecològica urbana augmentant el nombre d'horts urbans a la ciutat i impulsar la presència del producte local i ecològic en el comerç i mercats de la ciutat.
En aquesta línia, la regidora de Sostenibilitat i comissionada per a l'Emergència Climàtica, Alba Gordó, destaca el bon funcionament d'una de les iniciatives que consisteix a abastir els menjadors dels centres educatius de Sant Cugat amb producte ecològic, de proximitat i de temporada de Collserola amb i d'altres espais agraris propers. Pel que fa al canvi de dinàmiques en el consum alimentari, el consistori ha detectat un augment d'interès dels ciutadans en el consum de productes de proximitat, un interès, que segons Gordó "ha arribat per quedar-se".
Un dels reptes és teixir vincles entre la pagesia i la ciutadania millorant les sinergies entre el petit comerç i la pagesia per fer arribar el producte al consumidor. El repartiment d'aliments de cooperatives a domicili ha funcionat durant els mesos més durs de la pandèmia, però no és un model sostenible.
Trobaràs més contingut que aborda la crisi climàtica a l'espai dedicat al Medi Ambient que Cugat Mèdia estrena aquest dimecres.