[Entrevista] Juan Caubet: 'Necessitem eines avançades per protegir-nos millor a Internet'
Juan Caubet, a Cugat.cat / Foto: Cugat.cat
PodcastPublicat el 14/feb/19 per Albert Prat
El director de ciberseguretat d'Eurecat, Juan Caubet, alerta en una entrevista a la secció 'El Pou', que Cugat.cat produeix per a la Xarxa de la necessitat de protegir-se davant de les amenaces d'Internet. Caubet reconeix això sí, que el nombre de delictes a la xarxa és relativament menor tenint en compte 'la quantitat de coses que fem connectats'. Això sí, Caubet ha explicat, coincidint amb el Dia Internacional de l'Internet Segur, la setmana passada, que cal ser molt conscient que no tenim control real sobre les dades que enviem des dels nostres dispositius i crida a 'les bones pràctiques' per evitar problemes.
Escolta-ho
Estem segurs?
Depèn des d'on es miri. Sí, en realitat, si ho pensem fredament no tenim gaires problemes de seguretat per la quantitat de coses que fem a Internet. Tots utilitzem mòbils, tables i ordinadors i ara comencem amb la domòtica a connectar les cases a la xarxa.
La seguretat s'ha de millorar i s'ha de tenir en compte. Cal ser, sobretot, conscient dels problemes que poguem tenir.
Què ens pot passar?
Des que ens robin la identitat fins que et preguin fotos, dades personals o una targeta de crèdit. Fins i tot et podrien apagar els llums de casa!
Som conscients dels riscos?
No. Cada vegada més, això sí, per la feina que s'està fent per alertar de les amenaces que hi ha a la xarxa. Però encara queda molt.
La ciberseguretat s'ha d'aplicar tant a nivell personal com empresarial. Ho treballen bé les empreses? Hi ha hagut molts casos de robatori de dades.
No hi ha suficient conscienciació, gairebé sempre manca inversió en aquest camp perquè incrementar el nivell de seguretat costa diners i no té un retorn directe en ingressos. Costa invertir i normalment qui ha petit un atac o qui és conscient que l'ha patit és qui intenta protegir-se millor. De fet, n'hi ha que no saben ni que s'han produït atacs.
Hi ha delinqüència, però també molta gent treballa en com protegir les dades.
És cert que hi ha persones intentant fer el mal a Internet, però cada vegada més també treballem en defensar-nos i millorar la situació. Falten persones expertes en ciberseguretat, però s'està fent molta feina. Es treballa dia a dia en solucions que evolucionen constantment, com l'arquitectura de seguretat. Fa uns anys el router era l'única porta d'entrada als teus dispositius. Però ara ja no és així, ja no tens un perímetre.
Jo arribo, connecto el meu portàtil que ha estat connectat a una xarxa pública o privada i si el meu ordinador s'ha infectat, les conseqüències no les podem controlar. No tens una porta per protegir, posar un vigilant a la porta de l'edifici ja no serveix.
I què podem fer per protegir-nos?
Primer de tot, tenir els dispositius actualitzats, cada dia surten casos de sistemes operatius hackejats i es reparen constantment. També cal tenir aplicacions que et protegeixen, els antivirus no han passat de moda i estan evolucionant molt, abans reaccionaven a partir de la informació que trobaven a Internet. Ara ja hi ha aplicacions que fan servir la intel·ligència artificial per reaccionar més ràpid.
I després, les bones pràctiques, evidentment. No apuntar contrasenyes en un pòstit o no fer servir sempre la mateixa paraula de pas, per exemple. I anar-les canviant també, perquè si es produeixen robatoris de dades en empreses on estàs registrat, poden entrar a la resta de comptes.
El que escrivim en un dispositiu pot ser utilitzat en contra nostra?
Tot el que posem passa a ser de l'empresa propietària de l'aplicació, com pot ser Facebook i Google. Si tenen un problema de seguretat, tu no saps on poden anar a parar aquestes dades.
Cap on va el futur de la ciberseguretat?
El rol de l'especialista en ciberseguretat seguirà existint, perquè les màquines i els robots tenen coses molt bones, però al final la persona que decideix quines són les amenaces és imprescindible. Això sí, ens haurem de dotar d'eines avançades per protegir-nos millor. No perquè ens protegeixen, sinó perquè ho fem nosaltres.