Berrocal i Daza (activistes): 'Colòmbia és un país preciós però també és un laboratori de guerra'

Edilberto Daza i Silvia Irene Berrocal

Podcast

Publicat el 9/mar/18 per Sant Cugat A Fons

Silvia Irene Berrocal i Edilberto Daza són dos activistes colombians refugiats a Sant Cugat per denunciar la vulneració dels Drets Humans al seu país. Berrocal i Daza han arribat a la ciutat per mitjà del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans, a través del qual també s'hi va acollir el periodista mexicà Martín Duran, amenaçat pels càrtels de la droga. Els dos activistes han visitat el magazín per parlar de la seva lluita i explicar la situació que viuen les seves comunitats.

Escolta-ho

Silvia Irene Berrocal, de 62 anys, és original d'Apartadó. Denuncia la inacció del govern colombià davant les massacres de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) i els paramilitars als barris obrers d'aquesta regió. Berrocal parla també des del punt de vista de les víctimes perquè van matar el seu fill. L'activista treballa ara per la pau i es troba enmig del procés de reconciliació de les FARC. Els paramilitars del govern l'amenacen i l’acusen de col·laborar amb la guerrilla.

Edilberto Daza té 51 anys i va néixer la sud de Bogotà tot i que de ben jove va haver d'anar a viure als departaments de Meta i Guaviare on va començar a treballar pels drets dels camperols. Daza lluita per la defensa d'una vida digne per als treballadors d'aquest departament que, precisament, es van veure afectats per la destrucció que van fer els militars dels camps de coca dels camperols, la seva única font de supervivència.