Com enterrar un camp de golf
Experts en medi ambientPublicat el 26/jul/23 per Isidre Castanyer
La grandísima majoria de persones del món es poden separar entre aquelles que no juguen a golf, però que consideren que jugar a golf és un dret inalienable, i les que tampoc juguen a golf, però pensen que jugar a golf és un privilegi prescindible.
Avui ens hem permès una llicència d'Andreas Malm (How to blow up a pipeline), per posar títol a l'article, però la veritat és que no pretenem aquí explicar com enterrar un camp de golf. Perquè és tan senzill, que rau en una qüestió de ganes, més que altra cosa. En aquest sentit només volem puntualitzar que com gairebé tot, millor en companyia. Si qui ens llegeix en tingués ganes, es pot unir a alguna de les organitzacions que, entre altres coses, recentment enterren camps de golf.
En canvi, el que sí que ens proposem en aquest article és explicar per què les persones del primer grup haurien d'estar al segon. De la mateixa manera, si ja estàs al segon grup, i t'agradaria que més gent al teu voltant canviés d'opinió, aquest article explica algunes idees clares, senzilles i difícilment discutibles, sobre per què cal convertir els camps de golf en gairebé qualsevol cosa que no siguin aeroports.
A més, com que a Sant Cugat tenim dos camps de Golf (un de titularitat pública abandonat desde fa dècades, i un de privat on no hi va gairebé ningú), un consum d'aigua bastant elevat, i un preu del sòl prohibitiu (els camps de golf són al cap i a la fi, terreny), aquesta és una qüestió especialment rellevant. Amb un consens social gairebé absolut, segur que trobem un ús de més utilitat en aquests espais.
Així, considerem que hi ha principalment tres arguments pels quals caldria erradicar els camps de golf i dedicar-los a quelcom més útil per a tothom.
1- El primer argument és que els camps de golf al nostre país consumeixen molta aigua. Tenim un clima que sovint ens porta a situacions de dèficit hídric, i un camp de golf consumeix, com el de Sant Cugat, aproximadament 1,5 milions de litres d'aigua al dia*. Sí, sí, ho heu llegit bé, al dia. Tenint en compte que el consum d'aigua per càpita a Sant Cugat és de 135 litres/dia, un càlcul ràpid de 1,5 milions / 135 = 11.111 habitants. El camp de golf de Sant Cugat consumeix el mateix que 11.111 habitants de Sant Cugat. I el que és encara pitjor, el camp de golf de Sant Cugat fa servir aigua de pou, no pas aigua regenerada. Sembla lògic que ens plantegem donar-hi un altre ús, a no ser que considerem que el golf és una prioritat de la nostra societat.
2- Aquí el segon argument. Considerem, com segurament ho faci tota la gent que ens llegeix, i els coneguts, amics i familiars, de la gent que ens llegeix, i segurament els coneguts, amics i familiars, dels coneguts, amics i familiars de la gent que ens llegeix, que el golf no és necessari per a res, i, a més, és totalment elitista.
3- Tot són avantatges, perquè els recursos territorials i hídrics dels camps de Golf es podrien reaprofitar per a infraestructures necessàries, com cultius, parcs, o boscos.
Estem en situació d'Emergència Climàtica, tenim a tot el bloc científic mundial en bloc dient que calen canvis radicals urgents (i fan servir literalment el terme URGENT, IPCC 2023) per tal de reduir emisions. Hem de fer un cop de timó fort i clar, i no podem esperar a que totes les decisions de tot el sector privat s'alineïn en la direcció necessària. Estem encallats en postures absurdes per tal de defensar la propietat privada de les grans elits, tan les dels camps de golf, com les dels Hard Rock i els aeroports. Ens cal entendre el moment històric mundial i prioritzar la producció alimentària i la generació d'energia neta i local. No podem esperar més.
Tanquem el golf i, tan si els rics volen com si no, posem la vida al centre.
Gràcies per llegir-nos,
ISIDRE CASTANYER és membre de l'Assemblea pel Clima de Sant Cugat
*És molt difícil trobar dades específiques, però una cerca ràpida a Google us donarà una idea de que estem en aquestes magnituds més o menys. Nosaltres hem extret el valor de l'article de La Directa: "Camps de Golf en temps de sequera". Un estudi de la Federació Espanyola de Golf ('El uso del agua en los campos de golf en España') explica que la majoria dels camps de golf de més de 18 forats (el de Sant Cugat en té 19), consumeixen més de 0,8 milions de litres d'aigua al dia, però no diuen quants més. Si el lector hi vol fer un cop d'ull, n'hi ha prou amb buscar: "2019 Estudio uso del agua en campos de golf españoles".