En marxa la campanya 2023 de prevenciķ d'incendis forestals a l'āmbit metropolitā

Experts en medi ambient

Publicat el 5/jun/23 per Joan Vilamú

L'Ārea Metropolitana de Barcelona es troba en la fase d'excepcionalitat per sequera a causa de l'escassetat de precipitacions que patim des de gener de 2021. Les pluges d'aquestes darreres setmanes no han aconseguit revertir aquesta situaciķ que afecta negativament els boscos i la vegetaciķ, en general.

El Consorci del PN de la Serra de Collserola coordina dispositiu de vigilāncia activa de l'āmbit de l'Ārea Metropolitana de Barcelona, que funciona des del 29 de maig fins a principis de setembre. La tasca del dispositiu és la vigilāncia activa sobre el territori per tal d'alertar precoįment d'una columna de fum i avisar els serveis corresponents per apagar el foc rāpidament i evitar-ne la propagaciķ. El dispositiu estā format per tretze torres de guaita, un equip mōbil, la guarderia del Parc Natural i una central de comandament situada a la seu dels serveis tčcnics del Parc.

Tot i l'elevat nombre de conats d'incendi que es produeixen, aquest dispositiu permet que el nombre d'hectārees afectades sigui molt baix grācies a la rāpida detecciķ i actuaciķ dels cossos d'extinciķ. L'any passat es van produir 114 incendis en el conjunt de tota l'AMB que van cremar un total de 31,46 hectārees; d'aquests, en l'āmbit de Collserola es van registrar 39 ignicions, amb un total de 2,26 hectārees cremades.

D'altra banda, el Consorci també s'ocupa d'un conjunt de tasques relacionades amb la prevenciķ d'incendis, actuacions bāsiques com sķn el manteniment de les infraestructures de prevenciķ (camins, hidrants, basses d'aigua per a helicōpters) i de les franges de prevenciķ en zones urbanitzades.

Pel que fa als boscos, una eina important per a la seva gestiķ sķn els plans tčcnics de gestiķ i millora forestal. Actualment s'estā redactant el de Can Borrell (Sant Cugat del Vallčs), una finca pública on s'estā estudiant, conjuntament amb l'Ajuntament, la incorporaciķ d'un projecte de ramaderia extensiva.

Un dels fets rellevants del darrer any ha estat la creaciķ de l'Associaciķ Collserola Iniciatives, que agrupa les propietats forestals del Parc Natural i treballa per donar suport en la gestiķ de les seves finques.

Finalment, pel que fa a la iniciativa privada, destaquen la implementaciķ de pastures forestals amb rucs en un total de 15 hectārees a la finca de Can Domčnech (Valldoreix) i les actuacions forestals a cinc finques dins el projecte Life Climark (dues d'elles a Sant Cugat del Vallčs-Valldoreix), un programa europeu d'impuls a la gestiķ forestal per a l'adaptaciķ al canvi climātic.

JOAN VILAMÚ VIŅAS és Cap de Servei Medi Natural i Territori Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola