Volpelleres i la Mirada: Ajuntament, i ara què?
Experts en medi ambientPublicat el 7/des/22 per Martí Cardona
Durant més de dos anys i mig, l'Ajuntament i les organitzacions ecologistes i veïnals de Sant Cugat i del barri de Volpelleres hem estat immersos en un conflicte obert pel futur del Bosc de Volpelleres i l’emplaçament de l'escola La Mirada. A aquestes alçades de la pel·lícula, molta gent ja deu estar assabentada sobre què succeeix. La Mirada, la que és la 12a escola pública de la ciutat, fa anys que es veu obligada a dur a terme la seva activitat docent en barracons a causa d'un mal disseny urbanístic del barri de Volpelleres, i sembla que per a l'Ajuntament l'única possibilitat per construir l’escola hagi de passar per destruir més del 10% del que queda de l’únic bosc urbà que tenim a Sant Cugat.
Per tal d’evitar la destrucció del bosc, SOS Bosc Volpelleres proposava el març d’aquest mateix any sis emplaçaments alternatius per la construcció de l’escola al mateix barri de Volpelleres, que no passen per la destrucció de cap bosc i que tindrien un impacte ambiental molt menor. Aquestes opcions van ser descartades per l’Ajuntament atès que prioritzaven la rapidesa de la construcció de l’escola.
D’aquesta manera, a finals d’octubre es van iniciar les primeres tasques de trasplantament d'algun dels arbres, la qual cosa iniciava la primera fase de la tala del bosc. Tanmateix, aquestes es van haver d’aturar gràcies a l’acceptació per la judicatura de les mesures cautelars pel recurs contra el projecte de trasplantament, aturant tot el projecte de construcció. Ara mateix, la situació segueix sent greu i el conflicte segueix obert, tant el futur del bosc com el de l'escola són incerts i no es preveu una solució a curt termini, cosa que posa en dubte que l’emplaçament actual de la futura escola sigui el que garanteixi una construcció més ràpida.
Creiem, doncs, que és el moment de reflexionar si, com a ciutat, volem seguir mantenint la via del conflicte amb posicions inamovibles o és el moment de valorar seriosament possibles alternatives.
Les organitzacions ecologistes i altres entitats de la ciutat ho tenim ben clar: avivant un conflicte dicotòmic entre escola o bosc no arribarem a cap entesa. És el moment de desenrocar i buscar alternatives que vetllin per la integritat del bosc i facin possible la construcció de La Mirada. Per això creiem necessari que l'Ajuntament articuli un mecanisme que permeti fer una valoració transparent de les possibles alternatives, contemplant la valoració exhaustiva de tots els emplaçaments presentats inicialment per ADENC-SOS Bosc.
Per tal que aquest mecanisme sigui realment transparent, demanem, per una banda, que les opcions que resultin descartades estiguin justificades amb criteris objectius d'impossibilitat i no adduint a criteris polítics o preferencials. D’altra banda, pensem que d’aquest mecanisme n’ha de resultar un document obert a la ciutadania que permeti conèixer el conflicte i fer una valoració per part de qualsevol persona o part interessada.
Per salvaguardar el Bosc de Volpelleres i construir aviat una escola digna per les famílies de La Mirada, cal defugir de la confrontació i crear mecanismes de diàleg entre les parts afectades per treballar constructivament cap a la cerca de solucions que siguin millors per les aspiracions de tota la ciutadania.
MARTÍ CARDONA és membre de l'Assemblea pel Clima de Sant Cugat