La importància dels estudis científics al Parc Natural de la Serra de Collserola
Experts en medi ambientPublicat el 7/nov/22 per Raimon Roda
Aquest estiu el Consorci va organitzar unes Jornades d'Estudi sobre els Sistemes Naturals del Parc Natural de la Serra de Collserola, que van oferir l'oportunitat de fer una curta i necessària aturada en el dia a dia per dedicar un temps a reflexionar i debatre.
A banda de conèixer els seguiments dels sistemes naturals de Collserola dels últims trenta anys i els resultats que s'han obtingut, les Jornades han estat el marc idoni per repensar les línies de recerca a desenvolupar tenint present tant les directrius del nou Pla Especial com l'adaptació als escenaris de canvi global.
Una de les primeres conclusions ha estat que, tot i la situació complexa del Parc, Collserola té uns valors reconeguts que cal conservar. Collserola va ser declarat Parc Natural el 2010, però abans ja gaudia d'altres figures de protecció: inclòs en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN, 1992), Xarxa Natura 2000 (2006), fins a arribar al 2021, quan es fa pública l'aprovació del Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), un instrument que vol garantir la màxima protecció i conservació d'aquests sistemes naturals de vital importància per a tot l'espai metropolità.
Destaca també el reconeixement de Collserola com a laboratori i escola de recerca, pionera en projectes clau com a previsors de tendències. Els seguiments continuats al Parc han estat en bona part responsables de la creació de grans xarxes de recerca; per exemple, són precursors en el seguiment de les poblacions d'ocells a llarg termini i en el de les papallones, ara sota el paraigua d'un programa com el CBMS. Els seguiments a llarg termini són imprescindibles per poder copsar canvis i tendències de les poblacions, especialment d'aquelles espècies considerades bioindicadores (les que serveixen per diagnosticar la salut dels ecosistemes), i, de retruc, prendre el pols a certes línies de gestió.
Una altra de les conclusions ha estat que cal seguir avançant en la regeneració de paisatges oberts per millorar la biodiversitat, recuperar el sistema hídric i augmentar la resiliència als incendis i al canvi global.
Amb aquest objectiu, el Consorci assumeix els compromisos de mantenir i millorar el mosaic agroforestal, els usos i aprofitaments agropecuaris amb criteris de sostenibilitat mitjançant les àrees prioritàries per a l'agricultura, amb la comercialització i divulgació de la marca de Collserola; promoure la gestió forestal i l'economia verda; protegir dels sistemes hídrics, i afavorir la connectivitat de la serra.
RAIMON RODA és el director gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola