Objectiu: recuperar el paisatge agroforestal
Experts en medi ambientPublicat el 2/jun/22 per Joan Vilamú
La serra de Collserola ha patit un abandonament creixent de l'activitat agrícola des de mitjans segle XX, amb una reducció dels paisatges oberts -conreus, prats i herbassars-, que afecta més de la meitat de les clapes. D'altra banda, l'increment de superfície forestal comporta una homogeneïtzació del paisatge i dels hàbitats, amb el consegüent empobriment de la biodiversitat. Alhora, la gran fragilitat dels nostres boscos queda en evidència cada estiu, amb l'amenaça dels incendis forestals.
La creació i manteniment d'espais oberts, tot recuperant conreus i pastures que s'han perdut, afavorirà un paisatge divers i reduirà la càrrega de combustible en les masses forestals. El sotabosc controlat per l'entrada de ramats i els conreus, com ara les vinyes, són efectius tallafocs, a banda d'oferir una diversitat d'hàbitats molt interessant. Finalment, i no menys important, cal destacar la importància dels espais agraris en un context futur d'emergència climàtica, sanitària i alimentària.
El Parc Natural de la Serra de Collserola disposa d'un Pla agropecuari per tal de recuperar l'equilibri del mosaic de conreus, pastures i bosc amb l'objectiu de trencar la continuïtat de les masses arbrades i augmentar la biodiversitat i, en definitiva, la resiliència dels ecosistemes.
L'execució d'aquest pla va rebre un impuls l'any 2017 amb la posada en marxa del programa "Alimentem Collserola, Promoció de la Transició Agroecològica a Collserola", dinamitzat per la cooperativa Arran de Terra, amb l'objectiu de promoure sistemes alimentaris locals més justos i sostenibles i reactivar l'activitat agrària en l'àmbit d'influència del Parc Natural de la Serra de Collserola.
Aquest any, la recuperació i valorització de l'activitat agrícola es reforça amb l'aprovació del Contracte Agrari de Collserola, una eina desenvolupada de forma participativa entre pagesia, administracions públiques i agents acadèmics en el marc d'Alimentem Collserola.
L'ajut tindrà un import màxim de 3.000 euros per sol·licitant, en funció de les actuacions que es realitzin, i es complementarà amb un màxim de 3.000 euros més per aquells projectes que instal·lin tanques cinegètiques a les finques.
La convocatòria d'enguany compta amb el cofinançament de l'Ajuntament de Barcelona, a més dels recursos del Consorci. A partir del 2023 el finançament serà assumit íntegrament pel Consorci; també, té el suport dels ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallés, El Papiol, Sant Just Desvern i de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix, a més d'una part dels fons del propi Consorci.
JOAN VILAMÚ VIÑAS és Cap de Servei de Medi Natural i Territori del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola