La complexitat de la convivència dels usos al Parc Natural de Collserola

"Els valors naturals de Collserola mereixen una protecció adient"


  • Comparteix:

marta.donoro

Marta Doñoro


Publicat: el 7/jul/21

PDF

Els espais naturals tenen una funció de primer ordre en la protecció del sòl, de la biodiversitat, en la regulació dels recursos hídrics i, fins i tot, del clima. Els beneficis ecològics d'aquest gran espai natural que és Collserola tenen una repercussió directa sobre la salut dels milions de persones que vivim al seu voltant. D'ençà el 2010 que Collserola va ser declarada Parc Natural ha anat obtenint altres instruments legals de protecció: espai PEIN i Xarxa Natura 2000. Finalment, després d'una llarga espera, l'abril de 2021 el DOGC publica el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), un instrument que ha de garantir la màxima protecció i conservació d'aquests sistemes naturals de vital importància.

Ara bé, de tots és sabut que un parc natural amb un ús tan intensiu com Collserola rep uns impactes, sovint difícils d'avaluar i comporta inevitablement conflictes.

Després del confinament l'ús dels espais naturals ha estat més intens encara, sobretot dels més propers a les àrees urbanes. Les dades d'afluència dels darrers mesos indiquen que les visites als espais naturals de Catalunya s'han disparat. En el cas del Parc Natural de la Serra de Collserola, el 2020 l'augment ha estat d'un 26% respecte a l'any anterior, arribant als 6.300.000 visites. En paral·lel, s'ha produït un notable increment dels comportaments incívics, i en conseqüència, el Consorci del Parc ha rebut un nombre creixent de queixes de comportaments inadequats, especialment pel que fa a incidents amb ciclistes de muntanya.

La regulació de la circulació de bicicletes pel Parc ve de lluny. Els antecedents se situen en la normativa i actuacions de decrets de la Generalitat que regulen les activitats de lleure, científiques i esportives en el medi natural. D'ençà del 2001, el Consorci disposa d'unes regulacions pròpies, recollides a les Ordenances del Parc de Collserola i que inclouen articles referents a la circulació de bicicletes i a l'accés i circulació per les zones naturals; per exemple, queda clarament regulat que només es pot circular en bicicleta per les pistes senyalitzades a tal efecte: vies principals, pistes forestals i camins de passejada amb una amplada de més de tres metres. En aquest sentit, el PEPNat no modifica aquesta normativa i, per tant, la referma.

Cal insistir un cop més que els valors naturals de Collserola mereixen una protecció adient. La situació actual requereix unes regulacions equilibrades però contundents i una acurada i complexa planificació i gestió.

MARTA DOÑORO és Cap del Servei d'Ús Públic, Divulgació i Educació Ambiental del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.