Bici, però...

"Tots som ecologistes de sofà fins que ens costa un petiiiit esforç"


  • Comparteix:

ernest.vidal

Ernest Vidal

Membre de l'Assemblea de la Bici Sant Cugat


Publicat: el 9/jun/21

PDF

Tothom, quan parles de 'la bici' en abstracte, majoritàriament n'està a favor, de la mateixa manera que tothom està d'acord que el Canvi Climàtic existeix i que la contaminació de l'aire ens afecta. Val... no tothom!.

Quan la conversa avança, comencen els "bici, però...": "Estic totalment a favor de la bici, però s'ha d'estudiar...; però sóc gran...; però tinc nens...; però treballo a X kms; però no pot treure espai al (meu) cotxe...; però no puc suar, tinc reunions...; però, però, PERÒ!", la col·lecció de "peròs" és interminable.

Al final, la mobilitat sostenible és percep molt de postureig. Això de fer recular el cotxe està molt bé, mentre no sigui "el meu"!

Cada any el "dia sense cotxes" (22 setembre) les administracions diverses, ens recomanen amb la boca petita, que aquell dia no agafem el cotxe. Fem autoexamen? Desastre! Tots som ecologistes de sofà fins que ens costa un petiiiit esforç.

Cal cercar una infraestructura estructural valenta per a la ciutat, on el més pràctic i fàcil sigui fer-ho tot a peu, primer, i en bicicleta/transport públic, després. On tot estigui a menys de 15 minuts en mobilitat sostenible/activa. Fins ara, les polítiques d'urbanisme dels últims 70 anys, de bona fe (o no), han anat a la contra, facilitant centres de treball i comercials, a les afores de les ciutats. Portem molts anys caient a la trampa i encara tenim una potent inèrcia que avança com un transatlàntic desfrenat. Hi ha molts prejudicis, lobbys i el maleït costum.

El cotxe encara és el rei del Mambo. Ocupa un espai ingent, és perillós, viril, intimidant, brut i sorollós. Ens han venut amb els anuncis, on sempre circulen per ciutats buides (ehem?), que és el màxim de llibertat i aspiracions personals. L'hòstia!

Els costums, amb una mica de voluntat, es poden canviar a millor. Diuen que si estàs més de 21 dies consecutius repetint un canvi d'hàbit, aquest pot convertir-se en un hàbit establert. El cervell és molt hàbil! Això és aplicable a hàbits d'alimentació, per deixar de fumar, per fer esport, i també... per canviar els hàbits de mobilitat! No parlem de canviar el cotxe.

Lluitar pel Canvi Climàtic és molt més que portar un Pin de colorins... i no hi ha vacuna miraculosa. No podem esperar que la tecnologia ho solucioni tot. Aquest cop no va així.

Si pots anar en bici, ves en bici.

ERNEST VIDAL I SABORIT és membre de l'Assemblea de la Bici Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.