Jo també sóc bruixa

Marco Simarro


Publicat: el 20/mai/14
Opinió| Columnes

Hem de celebrar que, el passat dissabte, el col·lectiu de dones feminista i anticapitalista Hora Bruixa es va presentar formalment després d'unes quantes aparicions al municipi durant el darrer any. La necessitat imperant d'enfortir la lluita feminista dins la conjuntura actual és l'espurna que engega aquest projecte.

Ara bé, no són només les dones qui s'han d'organitzar per combatre el sistema de valors patriarcals, és cabdal i necessari que els homes també prenguem part activa en aquesta lluita. Autodenominar-se feministes i compromesos sense involucrar-se fa un flac favor a la causa feminista i a la igualtat de gènere, a més d'escenificar i estendre una actitud conformista i negligent. Els homes hem de comprendre que, inscrits en els paràmetres ideològics del patriarcat, som part constitutiva, en major o menor mesura, de l'opressió a les dones. No cal arribar a la violència física perquè es visualitzin les desigualtats entre gèneres. Expressions i actituds normalitzades (des de comentaris a acudits) que infravaloren a les dones en qualsevol grup d'individus, també és violència de gènere.

És per això que els homes hem de prendre consciència del paper que juguem i dels privilegis que ostentem, encara que sigui de manera inconscient. Cal comprendre que els rols adjudicats als gèneres són meres construccions socials associades de manera barroera als trets innats i/o genètics de cada sexe. I cal entendre, doncs, que els rols juguen un paper clau en la conducta que adquireixen les persones. Amb tot, el següent pas lògic seria desempallegar-se de qualsevol actitud masclista per mínima que pugui semblar. Cal desfer-se dels privilegis socials que tenim pel sol fet de ser homes tals com: ser reconeguts sense gaire esforç (que provoca menystenir l'opinió femenina), copsar els espais de debat amb el to de veu i les formes (en detriment de la participació de les dones) o la inoperància en les activitats de la llar, entre molts d'altres.

L'aparició d'Hora Bruixa a Sant Cugat és una molt bona notícia en general i, en concret, per a tots aquells que treballem per transformar la societat des de baix a l'esquerra amb una òptica feminista. És un tema que sovint genera controvèrsia, fins i tot en col·lectius rupturistes, i la perspectiva d'un grup de dones és molt enriquidora i necessària si volem deconstruir els rols associats al gènere masculí alhora que tombar l'hegemonia cultural del patriarcat.

MARCO SIMARRO és estudiant d'Educació Social, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i militant d'Arran Sant Cugat
@MarcoSz4